Kreml soovib Hiina eeskujul kehtestada riiklikku küberkontrolli (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin Moskvas Venemaa ajaloo näitust väisamas.
Venemaa president Vladimir Putin Moskvas Venemaa ajaloo näitust väisamas. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AP/Scanpix

Venemaa töötab Hiina abiga tugevama küberkontrolli saavutamise kallal, vahendab Guardian. 

Selle kuu alguses esitleti Kremlis seaduseelnõud, mis annaks valitsusele küberruumis teiste kasutajate ees eelisõigused. See võimaldaks ametnikel filtreerida internetis kättesaadavaid veeblehekülgi ja kontrollida nende sisu.

Kommunistlikus Hiinas juba käiku lastud sammude eeskujul üritab Kreml nüüd Venemaa küberruumis sarnaseid võtteid rakendada. Tegemist on pretsedenditu IT-alase koostööga kahe riigi vahel.

Varem sel kuul otsustati Venemaal blokeerida ligipääs sotsiaalmeediakanalile LinkedIn, mis on üks tähelepanuväärsemaid tõendeid, et kontroll interneti üle on idanaabrite juures liikumas valitsuse kätte.

Venelased vajavad aga Hiinalt enim tehnoloogiat, sest neil puuduvad seaduseelnõu jõustumisel andmete käsitlemiseks vajalikud tehnoloogilised vahendid. Lääne tehnikale aga sanktsioonide tõttu loota ei saa.

Hiinlastel ei näi ka midagi abikäe osutamise vastu olevat. Juba augustis levis uudis, et sidevahendite ettevõte Blat peab erinevate seadmete soetamiseks läbirääkimisi Hiina elektroonikahiiu Huaweiga.

Hiina ametnike kinnitusel osalesid mitmed Huawei juhtivad töötajad ka olulistel Vene teabejulgeoleku konverentsidel. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles