Ivan Julma ja Stalini kujud näitavad «Vene teed» (12)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivan Julma monument Orjolis.
Ivan Julma monument Orjolis. Foto: Jaanus Piirsalu

Tsaar Ivan Julm (Groznõi) oli esimene, kes sundis maailma arvestama Venemaaga, põhjendas Postimehele Orjoli kuberner Vadim Potomski, miks ta lasi sel sügisel püstitada Venemaal esimese mälestusmärgi  ühele kõigi aegade verisemale tsaarile, kes üritas 16. sajandil vallutada ka Eesti- ja Liivimaad.

«Väga paljud inimesed (Venemaal) keelduvad üldse arvesse võtma seda negatiivset poolt, et Groznõi tappis palju inimesi. Vene keeles on levinud isegi selline lausung: aeg oli selline,» ütles üks Moskva tuntumaid sotsiolooge Aleksei Levinson Levada keskusest.

Teine mees, kes sundis maailma kindlasti veelgi rohkem Venemaaga, õigemini juba Nõukogude Liiduga arvestama, oli Jossif Stalin. Stalini büste ja isegi täispikkuses monumente kerkib Venemaal juba nii palju, et need ei pälvi enam Venemaa meedias tähelepanugi.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles