Kuuba liitlased jätsid mälestusdemonstratsioonil Castroga hüvasti

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolás Maduro ja Boliivia riigipea Evo Morales Havannas Revolutsiooni väljakul Fidel Castroga hüvasti jätmas.
Venezuela president Nicolás Maduro ja Boliivia riigipea Evo Morales Havannas Revolutsiooni väljakul Fidel Castroga hüvasti jätmas. Foto: SIPA/Scanpix

Kuuba liitlasriikide juhid ning sajad tuhanded kuubalased jätsid teisipäeval Havannas mälestusmeeleavaldusel hüvasti reedel surnud Kuuba kauaaegse juhi Fidel Castroga.

Leinavad saareelanikud kogunesid valitsuse õhutusel teist päeva Havanna Revolutsiooni väljakule vabadusvõitluse kangelase José Marti memoriaali juurde jätma hüvasti mehega, kes valitses Kuubat pool sajandit aastatel 1959-2006. Memoriaali alal oli üles pandud foto Castrost, mille juures said inimesed endise presidendiga hüvasti jätta.

Teiste seas avaldasid lahkunud riigijuhile austust tema vasakpoolsed imetlejad Ladina-Ameerikast - Venezuela president Nicolás Maduro ja Boliivia riigipea Evo Morales - ja Zimbabwe veteranpresident Robert Mugabe. Ühtekokku oodatakse teisipäeval peetavale suurmeeleavaldusele umbes 25 riigijuhti Ladina-Ameerikast, Kariibi mere piirkonnast ja Aafrikast.

Teiste seas on oodata ka Colombia presidenti Juan Manuel Santost ja Mehhiko presidenti Enrique Peña Nietot. Euroopa riikide liidritest peaks ainsana mälestusmeeleavaldusele tulema Kreeka vasakradikaalne peaminister Alexis Tsipras.

Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Kanada on otsustanud osaleda madalamal tasemel. USA saadab üritusele kaks tippametnikku.

Revolutsiooni väljakul korraldatud meeleavaldusele kogunes sadu tuhandeid inimesi ning rahvahulgad hüüdsid "Elagu revolutsioon!" ja "Fidel! Fidel". Rahvusraamatukogu hoonel rippus hiiglaslik foto noorest ja habetunud geriljavormis Castrost ning praegune president, Fideli vend Raúl Castro lehvitas rahvale.

Meeleavaldus on osa nädala kestvatest mälestusüritustest, mis kulmineeruvad reedel Fidel Castro matustega Santiago de Cubas, kuhu on maetud Marti. Teisipäevase mälestusürituse järel alustab urn Castro tuhaga "vabaduse karavani" läbi riigi, matkides tema sissiliikumise omaaegset teekonda diktaator Fulgencio Batista kukutamiseni viinud geriljasõjas.

"Kogu see kurbus, mis on meid alates 25. novembrist saatnud, on tuletanud meile meelde lähiajaloo lahinguid, mida revolutsioonijuht Fidel Castro ja meie comandante Hugo Chávez läbi tegid," ütles Maduro, viidates oma eelkäijale Venezuela presidendiametis.

"Me oleme tulnud sellele suurmehele austust avaldama," sõnas Venezuela riigipea.

Chávez oli oma ametiajal 1999-2013 Castro lähedane liitlane.

"Ta ei olnud üksnes teie juht. Ta oli meie ja kõigi revolutsionääride juht. Me järgnesime talle, kuulasime teda ja üritasime temast eeskuju võtta," lausus Mugabe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles