Juncker hoiatas Erdoğani türklaste viisavabadusest ilmajätmisega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Sputnik/Scanpix

Kui türklased kaotavad rändeleppe murenemise korral võimaluse viisavabaduseks Euroopas, vastutab selle eest Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan, ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

Erdoğan ähvrdas eelmisel nädalal avada piirid Euroopasse pürgivatele migrantidele. Euroopa Parlament oli eelnevalt toetanud Türgi ELi liitumiskõneluste külmutamist seoses riigpöördejärgsete repressioonidega.

Juncker lausus eile ajalehes Ouest-France avaldatud usutluses, et Türgi peab endalt küsima, kas ta ikka tõepoolest tahab Euroopa Liidu liikmeks saada. Tema sõnul peab Erdoğan teadvustama, et ühel hetkel peetakse teda vastutavaks viisavabaduse nurjumise pärast.

ELi ja Türgi suhted on riigipöördekatse järel pingestunud.

Türgi ja EL sõlmisid 18. märtsil rändeleppe, millega Türgi kohustus takistama migrantidel meritsi Kreekasse liikumist ning võtma vastu kõik Kreekasse jõudnud migrandid. EL kohustus omalt poolt andma Türgile Süüria põgenike võõrustamiseks kolm miljardit eurot, kiirendama liitumisläbirääkimisi Türgiga ja andma Türgi kodanikele tingimuste täitmise korral aasta lõpuks viisavabaduse.

Viisavabadust kavandati esialgu oktoobriks, ent see on mõne tingimuse mittetäitmise tõttu endiselt saavutamata. Lisaks on seiskunud liitumiskõnelused.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles