Soome peaministrit süüdistatakse meedia suukorvistamiskatses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Keskerakonna juht ja preaminister  Juha Sipilä
Soome Keskerakonna juht ja preaminister Juha Sipilä Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/Scanpix

Soome meedia väitis täna, et peaminister survestas rahvusringhäälingut lõpetama väidetavat huvide konflikti uurimast. Nimelt sai peaminister Juha Sipilä perekonnaga seotud ettevõte riigile kuuluvalt kaevanduselt suure hanke.

Konflikti keskmes on Sipilä perele kuuluv ettevõte Ketera Steel sai niklikaevanduselt, millele riik andis rahaabi, tellimuse.

11. novembril teatas valitsus, et investeerib mittekasumlikku kaevandust juhtivasse Terrafame'i sada miljonit eurot. Ilma riigi sekkumiseta oleks ettevõte tõenäoliselt suletud.

Kui teema kohta oli ilmunud esimene lugu, võttis Sipilä väidetavalt ühendust rahvusringhäälingu Yle toimetaja Atte Jaaskelaineni ja ühe ajakirjanikuga ning ärgitas neid teemaga edasi mitte tegelema.

Jaaskelaineni sõnul ei allunud ta peaministri survele, vaid lähtus ratsionaalsusest. «Minu hinnangul polnud seda ajakirjanduslikus mõttes enam alust edasi uurida, otsustasime seda omakeskis,» kirjutas mees Yle veebilehel.   

«Ma pole praegusel juhul sobimatult või kallutatult käitunud,» sõnas Sipilä uudisteagentuurile STT.

Talvivaara kaevandus asub Helsingist umbes 500 kilomeetrit põhja pool ning tegutsema hakkas see 2008. aastal, olles toona üks suurimaid niklikaevandusi Soomes. 2014. aastat ähvardas ettevõtet sulgemine ning see riigistati.

2012. aastal oli Talvivaara põhjustanud riigi ühe hullema keskkonnakatastroofi, kui lekke tõttu jõudsid lähedalasuvatesse jõgedesse ja järvedesse nikkel, uraan, tsink ja kaadmium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles