CIA juht hoiatas Trumpi Iraani leppe tühistamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the Florida State Fairgrounds, Saturday, Nov. 5, 2016, inTampa, Fla. (AP Photo/ Evan Vucci)
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the Florida State Fairgrounds, Saturday, Nov. 5, 2016, inTampa, Fla. (AP Photo/ Evan Vucci) Foto: Evan Vucci/AP

Iraani tuumaleppe tühistamisel oleksid kohutavad tagajärjed, sõnas eile USA Luure Keskagentuuri (CIA) juht John Brennan.

«Ma arvan, et see oleks rumaluse tipp, kui järgmine administratsioon selle leppe tühistaks,» ütles Brennan intervjuus BBC-le, viidates vastvalitud USA presidendi Donald Trumpi lubadusele valimiskampaania ajal tühistada Iraani tuumalepe.

«See oleks kohutav, tõepoolest kohutav,» sõnas ta.

«Samuti oleks see pea pretsedenditu, kui üks administratsioon tühistab eelmise sõlmitud leppe,» lisas ta.

Brennani sõnul võib see viia Iraani relvaprogrammi loomisele, mis tooks kaasa samasugused programmid teistes regiooni riikides, viies lõpus relvakonfliktini.

Alates valimisvõidust pole Trump tuumaleppe küsimust avalikult arutanud.

Samas on Trumpi poolt Brennani mantlipärijaks valitud Mike Pompeo leppe suhtes äärmiselt kriitiline olnud.

2015. aasta juulis sõlmitud ja tänavu jaanuaris jõustunud tuumaleppega tühistasid EL ja USA Iraanile seoses riigi tuumaprogrammiga kehtestatud sanktsioonid Teherani otsuse eest piirata oma tuumategevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles