Vene väed lahkuvad Gruusiast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkuvad Vene väeüksused.
Lahkuvad Vene väeüksused. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa alustas täna oma väeüksuste väljaviimist separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia lähedal asuvatest niinimetatud puhvertsoonidest.


«Venemaa alustas oma rahuvalvajate äratoomist kõigist julgeolekutsooni lõunaosas asuvast kuuest kontrollpunktist,» ütles maavägede esindaja Igor Konašenkov, vahendas Reuters.

Reutersi korrespondent nägi Karaleti kontrollpunktist lahkumas sõjaväekonvoid, mis koosnes hinnanguliselt 20st veokist ja soomukist, mis ületasid Lõuna-Osseetia de facto piiri. Samuti nähti 50-60 veokist koosnevat kolonni lahkumas Urta sõjaväebaasist, mis asub mässulise Abhaasia vabariigi läheduses.

Vaatluspostide üleandmist vaatlevad Euroopa Liidu tsiviilmissiooni relvastamata vaatlejad. Siiski suletakse ainult neid kontrollpunkte, mis asuvad väljaspool Lõuna-Osseetia ja Abhaasia territooriumi.

Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy tervitas Venemaa otsust ja andis mõista, et vägede väljaviimine sillutab Venemaa jaoks teed partnerluskõneluste jätkamiseks. Sarkozy kutsus 15. oktoobriks kokku ka Kaukaasia-teemalise konverentsi, millest kutsus osa võtma ka Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat.

«Selleks, et kõnelused oleksid edukad, peavad kõik osapooled olema kaasatud, samal ajal tuleb austada ka teiste osapoolte positsioone,» täpsustas Sarkozy AFP-le.

Kuigi Venemaa väeüksustel on kuni 10. oktoobrini aega oma väeüksused Gruusia territooriumilt välja tõmmata, on sõjaväe esindajad kinnitanud, et väeüksused viiakse Gruusia puhvertsoonist välja korraga ühe ööpäeva jooksul.

Venemaa president Dmitri Medvedev kinnitas Prantsusmaal Evianis toimunud rahvusvahelisel konverentsil, et vägede väljaviimine Lõuna-Osseetiat ja Abhaasiat ümbritsevast puhvertsoonist lõpetatakse täna keskööks. Oma sõnavõtus kritiseeris Medvedev ka unipolaarset rahvusvahelist julgeolekusüsteemi ning nimetas NATO laienemist ohuks Venemaa julgeolekule.

«Kahjuks [...] on NATO laienemine läbi viidud erilise innuga. NATO on jõudnud juba Venemaa piirile,» täpsustas Medvedev, kelle kinnitusel käsitleb Venemaa seda rünnakuna.

Venemaa lubas Genfis toimuval kohtumisel taotleda ka Gruusiale rahvusvahelist relvamüügikeeldu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles