Putin avaldas aastakõnes lootust Vene-USA suhete paranemisele (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: AP/Scanpix

Vene president Vladimir Putin pidas täna parlamendi mõlema koja ehk föderaalkogu ees oma aastakõne, millest tegi otseülekande ka televisioon.

Katkeid kõnest:

Putin avaldas aastakõnes lootust Vene-USA suhete paranemisele

Vene president Vladimir Putin avaldas täna läkituses föderaalkogule lootust, et suhted USA-ga normaliseeruvad ja riigid teevad ühiseid pingutusi võitluses rahvusvahelise terrorismiga.

Putin ütles kõnes föderaalkogule, et Venemaa on valmis võtma osa ülemaailmsete probleemide lahendamisest, kui tema huve austatakse.

«Me ei soovi vastasseisu mitte kellegagi,» kinnitas president Kremli marmorsaalis.

«Erinevalt meie välismaa kolleegidest, kes näevad Venemaas vaenlast, ei ole meie mitte kunagi otsinud vaenlasi, me vajame sõpru,» ütles Putin, kuid lisas: «Meie ei lase sekkuda oma huvidesse ega neid eirata.»

Venemaa suhted Läänega on Ukraina kriisi ja Süüria sõja tõttu langenud külma sõja järgse aja madalaimasse sisu. President Barack Obama administratsioon süüdistas USA presidendivalimiste ajal Venemaad küberrünnakutes valismitulemuste mõjutamiseks. Kreml eitas seda.

«Viimastel aastatel on meil tulnud seista vastu välisriikide survele kõikvõimalike vahenditega - alates Venemaa agressiooni müüdist, (süüdistustest) valimistesse sekkumises kuni meie sportlaste tagakiusamiseni,» sõnas Putin dopinguskandaalile viidates.

Putin kinnitas, et Venemaa loodab kahe riigi suhete paranemisele pärast USA presidendiks valitud Donald Trumpi ametisseastumist.

«Oleme valmis koostööks uue Ameerika administratsiooniga,» ütles ta. «Kahepoolseid suhteid tuleb normaliseerida ja arendada võrdsel ja mõlemale kasulikul alusel. Me jagame vastutust ülemaailmse julgeoleku ja stabiilsuse kindlustamises ja tuumarelva leviku piiramise režiimi tugevdamises,» ütles president.

«Tahaks rõhutada, et katsed strateegilist tasakaalu rikkuda on äärmiselt ohtlikud ja võivad tuua kaasa üleilmse õnnetuse. Seda ei tohi hetkekski unustada,» lisas ta.

Putini sõnul ootab Moskva Washingtnilt tõsisemaid pingutusi võitluses rahvusvahelise terrorismiga. «Meie sõdurid Süürias täidavad seda ülesannet.»

Putin: inflatsioon võib järgmisel aastal langeda 4 protsendile

Putin hinnangul võib inflatsioon olla sel aastal 5,8 protsenti ning järgmisel aastal jõuda sihiks võetud 4 protsendi tasemele.

«Me loodame, et sel aastal ei tõuse see üle 6 protsendi ja jääb umbes 5,8 protsendi piiresse. See tähendab, et järgmisel aastal saaksime jõuda planeeritud 4 protsendini,» ütles Putin. Eelmisel aastal oli inflatsioon 12,9 protsenti ning enne seda oli madalaim inflatsioon 2011. aastal 6,1 protsenti.

Ta ütles, et madalam inflatsioon on eeldus olulise majanduskasvu saavutamiseks ning et stabiliseerumine ei tähenda kohest jätkusuutlikku kasvu ja selleni jõudmiseks tuleb esmalt lahendada Venemaa majanduse põhiprobleemid.

Putin lubas otsedemokraatia institutsioonide arendamist

Vene president Vladimiri Putin tõotas aastakõnes parlamendi mõlemale kojale, et võimud jätkavad kurssi otsedemokraatia institutsioonide arengule.

«Minu hinnangul on kurss otsedemokraatia institutsioonidel rajaneva poliitilise süsteemi arengule absoluutselt õigustatud ning me kahtlemata jätkame seda,» väitis Putin pöördumises föderaalkogu poole.

Putin: Ühtne Venemaa peab täitma rahvale antud lubadused

Erakond Ühtne Venemaa peab tagama kõikide lubaduste täitmise, mille ta on andnud duumavalimiste ajal riigi kodanikkonnale, ütles Vene president Vladimir Putin.

«Erakonnal on riigiduumas põhiseaduslik enamus ja on seal valitsuse peamiseks toeks. Ühine töö tuleb korraldada selliselt, et kõik kodanikele antud lubadused, ja nende ees võetud kohustused saaks täidetud,» märkis riigipea.

Presidendi väitel on Venemaal riigiduuma kui esindusorgani osa suurenenud ja seadusandliku võimu autoriteet tugevnenud, mistõttu peab seda toetama ja kinnitama tegudega. «See puutub kõikidesse duumas esindatud jõududesse, kuid loomulikult lasub eriline vastutus Ühtsel Venemaal, mis tähistab täna 15. aastapäeva.»

Putin: rahvuslike tavade rikkumine on lubamatu

Vene president Vladimir Putin ütles, et vabaduse ilmingud ei tohiks rikkuda vene rahva tavasid, ent neid ei tohiks ka agressiivselt maha suruda.

«Jutt ei ole dogmadest, näitlikust võltsühtsusest, veelgi enam kellelegi mingi maailmavaate pealesurumisest. Nagu teate, on kõike seda meie ajaloos olnud ja me ei kavatse naasta minevikku,» ütles Putin.

«Kuid see ei tähenda, et žongleerides kaunite sõnadega ja varjudes arutluste taha vabadusest, võiks keegi solvata teiste inimeste tundeid ja rahvuslikke tavu,» lausus Putin.

«Kui keegi peab end teistest edumeelsemaks ja vaimuvalgemaks, kui olete sellised, siis suhtuge teistesse inimestesse lugupidamisega, see on loomulik,» jätkas riigijuht.

«Samas pean ma õigustamatuks ja vastuvõetamatuks agressiivset vastureaktsiooni, eriti kui see väljendub vandalismis ja seaduserikkumises. Riik suhtub sellistesse faktidesse karmilt,» lisas Putin.

Putin: Venemaa tegevus idas lähtub pikaajalistest huvidest

Vene president Vladimir Putin ütles, et Venemaa aktiivset idapoliitikat innustab mitte konjunktuur, vaid pikaajalised riiklikud huvid.

«Venemaa aktiivset idapoliitikat ei dikteeri päevakajalised konjunktuursed kaalutlused ega suhete jahenemine USA ja Euroopa Liiduga, vaid pikaajalised rahvuslikud huvid ja maailma arengusuunad,» ütles Putin läkituses föderaalkogule.

Putin: Venemaa majandus on taastumas

Vene president Vladimir Putin märkis pöördumises föderaalkogu poole, et riigi majandus on taastumas.

Putin osutas kasvule mõnes tööstus- ja põllumajandussektoris ning lubas, et positiivne suund jätkub ka järgmisel aastal. Põllumajanduseksport ulatub tänavu 16 miljardi dollarini ja ületab ka relvaekspordi.

Vene majandus kahanes 2015. aastal 3,7 protsenti ja langus on madala naftahinna ja lääneriikide sanktsioonide tõttu jätkunud ka sel aastal.

Putin rõhutas, et valitsus peab põllumehi ja väikeettevõtteid toetades kasvule kaasa aitama.

Eelmise aastal ligi 13 protsendini ulatunud inflatsioon on sel aastal langenud kuue protsendini, märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles