Trump kinnitas erukindral Mattise valimist kaitseministriks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump koos James Mattisega.
Donald Trump koos James Mattisega. Foto: Carolyn Kaster/AP

USA presidendiks valitud Donald Trump kinnitas neljapäeval juba varem meedias liikunud kuuldusi, et valib kaitseministriks erukindral James Mattise.

"Me nimetame "Marukoer" Mattise oma kaitseministriks. Mulle on meie sõjaväelased öelnud, et ta on sama kõva mees, kui seda oli kindral Patton. Ja ongi aeg selliste meeste jaoks, juba ammu on aeg," ütles Trump oma valimistejärgses tänukõnes Cincinnatis kogunenud toetajatele.

"Ta on meie parim. Nad ütlevad, et ta on kõige lähedasem asi kindral George Pattonile, kes meil on. Ma tean, et ma avaldasin sellega väikese saladuse. Minu inimesed kindlasti ütlevad, et sa ei oleks pidanud seda tegema mister Trump," jätkas Trump.

"Me muudame oma sõjaväe taas võimsaks, kuid kõige parem on, kui me ei pea seda kasutama. Aga ühte ma luban - Islamiriigi me hävitame," sõnas Trump.

Erukindral Mattis teenis rohkem kui neli aastakümmet merejalaväes ja juhtis mitmeid operatsioone muu hulgas Iraagis ja Afganistanis. Ametist lahkumise järel 2013. aastal on 66-aastane Mattis töötanud muu hulgas nõunikuna.

Kui Mattis nõustub, siis peab kongress tegema erandi föderaalseadusesse, mille kohaselt ei tohi kaitseminister olla tegutsenud aktiivteenistuses viimase seitsme aasta jooksul. Kongress on varem taolise erandi teinud vaid ühel korral, kui nimetas 1950. aastal ametisse kindral George C. Marshalli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles