Raport: Liibüa rannikulinnad teenivad inimsmugeldamisega miljoneid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Vahemerel
Põgenikud Vahemerel Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu Vahemere mereüksuse raporti teatel teenivad Liibüa rannikulinnad põgenike smugeldamisega Euroopasse aastas kuni 325 miljonit eurot.

Itaalia kontradmirali Enrico Credentino, kes on ELi Vahemere mereüksuse juht, teatel kasutavad Liibüa rannikulinnad migrandikriisi ära, teenides inimsmugeldamisega suurt tulu, edastab The Independent. 

28 ELi liikmesriigile suunatud raport avaldati kolmapäeval, see jõudis ka uudisteagentuuri AP uurivate ajakirjanikeni.

Sel aastal on Itaalia rannavalve koostöös humanitaarorganisatsioonide ja teiste ELi riikide abiga päästnud Vahemerel kümneid tuhandeid põgenikke, kes lahkusid Liibüast viletsatel ja seilamiseks mittesobivatel alustel, makstes inimsmugeldajatele Euroopasse pääsemiseks tuhandeid eurosid.

Raportis analüüsitakse Vahemerel toimuvat operatsiooni Sophia, mille eesmärgiks on takistada Põhja-Aafrikast lahkuvate põgenike jõudmist Euroopasse.

Credentino andmetel ei tegele inimsmugeldamisega ainult Liibüa rannikulinnade elanikud, vaid ka äärmusislamistlikud grupeeringud, mille tegevus ulatub isegi Sahara tagusesse Aafrikasse.

«Meie andmetel teevad al-Qaeda ja selle harud Edela-Liibüas koostööd tuareegi hõimudega, kes valvavad migratsiooniteesid ja küsivad seal liikuvatelt põgenikelt raha,» selgitas Itaalia kontradmiral.

Raporti kohaselt satuvad paljud põgenikud, enne kui nad Vahemere rannikule jõuavad, inimkaubitsejate kätte, kes nad orjadeks müüvad. Röövituid sunnitakse ilma palgata töötama, kas siis mõnes tehases või prostituudina. Kui nad ka orjusest pääsevad, ei pruugi nad ellu jääda, sest Vahemere ületamiseks ei ole korralikke paate ega laevu ja selle tõttu ootab paljusd ees uppumine.

Möödunud aastal oli migratsiooni põhirõhk Türgil ja Kreekal, mille kaudu saabus Euroopasse üle ühe miljoni põgeniku.

Pärast ELi ja Türgi vahel märtsis sõlmitud migrantide takistamislepingut on Liibüast saanud põhiline migratsiooniriik, mille kaudu põgenikud Euroopasse liiguvad.

Raporti andmetel on sel aastal  seni merd ületades uppunud rekordiline arv põgenikke, keda on 4600, kuid detsember on ees ja smugeldamine jätkub, seega võib hukkunute arv suureneda.

Euroopa inimõigusorganisatsioonide teatel tegelevad Liibüa võimud põgenikevoolu peatamisega, kuid seda tehakse julmi meetodeid kasutades. Euroopasse pürgijaid vangistatakse, neid pekstakse ja on ka mahalaskimisjuhtumeid.

Itaalia võimud teatasid sel nädalal, et Põhja-Aafrikast on sel aastal üle Vahemere saabunud Itaaliasse üle 171 000 põgeniku, see on rohkem kui 2014. aastal, mil saabus rekordilised 170 100 põgenikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles