Põhja-Korea harjutas õppusel Souli ründamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un sõjaväelastega.
Kim Jong-un sõjaväelastega. Foto: Reuters/ScanPix

Põhja-Korea sõjavägi korraldas eile vastuseks ÜRO otsusele karmistada Pyongyangile kehtestatud sanktsioone suuremahulised suurtükiväeõppused, harjutades rünnakut Lõuna-Korea pealinnale Soulile ja teistele sihtmärkidele.

Õppusel osalesid mitu kahe Korea kontrolljoone lähistel asuvat raskesuurtükipatareid ning selle käigus võeti sihikule viis piirisaart ning «tagurlikud võimuorganid» Soulis ja teistes linnades, vahendas Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA.

ÜRO Julgeolekunõukogu toetas kolmapäeva õhtul ühehäälselt sanktsioonide karmistamist Põhja-Koreale 9. septembril korraldatud viienda ja seni võimsaima tuumakatsetuse eest.

Uued sanktsioonid puudutavad muu hulgas Põhja-Korea kivisöeeksporti, mis on riigi üks olulisemaid sissetulekuallikaid. USA ametnike sõnul loodetakse sanktsioonidega jätta Põhja-Korea ilma 700 miljonist söetuludest, millega jääb oluliselt vähemaks raha tuuma- ja ballistiliste relvade väljatöötamiseks.

Hiina on Põhja-Korea peamine liitlane ja üks vähestest söeturgudest. Traditsiooniliselt on Hiina Põhja-Koread diplomaatiliselt kaitsnud, eelistades Kim Jong-uni režiimi selle kokkukukkumisele, kuid viimasel ajal on Pyongyangi trotslik käitumine hakanud ärritama ka Pekingit.

«Kui peaks puhkema sõda, antakse Lõuna-Korea vägedele selline surmav löök, mis murrab kohe alguses täielikult nende tahte vastutegevuseks ja pühib nad minema,» vahendas KCNA riigijuht Kim Jong-uni sõnu õppuse ajal.

«Seda ei ela üle mitte keegi ega miski,» sõnas Kim.

Lõuna-Korea avalikustas täna omapoolsed sanktsioonid Pyongyangi vastu, lisades kümneid isikuid ja organisatsioone Põhja-Korea tuumaprogrammiga seotuses kahtlustatavate isikute musta nimekirja.

Nimekirja lisati ka Põhja-Korea valitsev Töölispartei ja kaks Kimi lähimat abi - Choe Ryong-hae ja Hwang Pyong-so. Omapoolsed sanktsioonid avaldas ka Jaapan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles