Europol hoiatas pühasõdalaste autopommirünnakute eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdur uurib autopommi plahvatuses hävinud sõidukit.
Iraagi sõdur uurib autopommi plahvatuses hävinud sõidukit. Foto: SABAH ARAR/AFP/SCANPIX

Europol hoiatas, et terrorivõrgustikud muudavad oma taktikaid pehmete sihtmärkide ründamiseks Euroopas, muuhulgas võivad pühasõdalased kasutada ka autopomme.

Pühasõdalaste rünnakud Euroopa Liidu liikmesriikide vastu ei ole veel hõlmanud isevalmistatud, era- või sõjaliste lõhkeainete kasutamist lõhkeainelastis veokites nagu Süürias ja Iraagis, teatas EL-i politseiorganisatsioon Haagis avaldatud raportis IS-i muutuvatest taktikatest.

Aga arvestades asjaolu, et Euroopas tegutsevad terroristid kipuvad Lähis-Ida riikides kasutatud toimimisviise kopeerima, on mõeldav, et pühasõdalaste rühmitused võivad neid vahendeid mingis etapis kasutada, lisati.

Raportis seisab, et Pariisi ja Brüsseli terrorirünnakud korraldanud terrorirakuke tahtis lõhkeainelastis sõidukeid ka kasutada, ent oli sunnitud politsei tegevuse tõttu oma plaane muutma.

2015. aasta novembris tapsid pühasõdalased Pariisis koordineeritud rünnakutes 130 inimest, 22. märtsil hukkus Brüsseli lennujaamas ja metroos korraldatud plahvatustes 32 inimest.

Terroritõrjeeksperdid muretsevad, et kaoses Liibüast võib IS-i jaoks Süüria järel saada teine hüppelaud rünnakute korraldamiseks Euroopas ja Põhja-Aafrikas.

2011. aasta sügisel diktaator Muammar Gaddafi kukutamise ja tapmisega lõppenud kodusõja järel on Liibüat räsinud vägivald ja poliitiline ebastabiilsus.

«Eksperdid prognoosivad, et IS alustab Liibüast rünnakute planeerimist ja läbiviimist siis, kui praegune faas, milles nad keskenduvad peamiselt territooriumi vallutamisele ja kohalikest vaenlastest vabanemisele, lõpule jõuab,» öeldakse aruandes.

Euroopa julgeolekujõud vahistasid 2015. aastal 667 džihadistlikus tegevuses kahtlustatavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles