Indoneesias protestis 200 000 moslemit kristlasest linnapea vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle 200 000 Indoneesia moslemi avaldas täna ühiselt palvetades ja koraani lugedes meelt pealinna Jakarta kristlasest linnapea vastu.

Valgetes islamirüüdes meeleavaldajad kogunesid pealinnas asuvasse parki ning marssisid sealt linnapea vastaseid loosungeid hüüdes läbi linna. Protesti turvas üle 20 000 julgeolekujõudude liikme.

«Kaitskem oma usku,» ütles konservatiivse islamiühenduse Islami Kaitsjate Rinne (FPI) liider Rizieq Shihab meeleavaldajatele. «Lõpetage igasugune usuteotus ja andke kõik rikkujad kohtu alla.»

Jakarta kristlasest linnapea Basuki Tjahaja Purnama sattus kriitikatule alla, sest tegi valimiskampaania ajal moslemeid vihale ajanud märkusi koraani kohta. Otsus tuua Purnama õigusemõistmise ette ei ole rahustanud konservatiivseid islamiühendusi, mis nõuavad meeri vahistamist.

Purnama liitlane, president Joko Widodo on viimastel päevadel pidanud pingete vähendamiseks kohtumisi poliitikute ja usujuhtidega.

Jakarta politsei pressiesindaja Raden Prawobo Argo Yuwono sõnul osales tänasel meeleavaldusel üle 200 000 inimese. Purnamat võib oodata süüdimõistmise korral Indoneesia rangete jumalateotuse vastaste seaduste alusel kuni viieaastane vanglakaristus.

Vastuolu sai alguse septembris, kui Purnama süüdistas oma vastaseid koraani värsside väärkasutamisega valijate lollitamises. Purnama vastaste sõnul keelab värss moslemitel mittemoslemeid juhtideks valida.

Jakarta linnapea on hiljem märkuste eest vabandanud, öeldes, et kritiseeris poliitilisi rivaale, kes kasutasid koraani enda asemel salmirida.

Purnama on Jakarta linnapea alates 2014. aasta novembrist. Uus linnapea valitakse veebruaris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles