Hiina kohus mõistis õigeks 21 aasta eest hukatud mehe (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtumaja Hiinas
Kohtumaja Hiinas Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Hiina kõrgeim kohus mõistis täna õigeks 21 aastat tagasi mõrva eest hukatud mehe, ligi kümme aastat pärast tegeliku mõrvari ülestunnistust.

Nie Shubin oli hukkamise ajal 1995. aastal 20-aastane. Tema surmanuhtlus viidi täide kaks päeva pärast vägistamises ja mõrvas süüdimõistmist. «Kõrgeim rahvakohus usub, et faktid, millele algse istungi ajal keskenduti, olid ebaselged ning asitõendid ebapiisavad. Seega muudeti esimest kohtuotsust (ja ta mõisteti) õigeks,» öeldi internetti riputatud kohtu avalduses.

Hiina kohtute süüdimõistmise protsent on 99,92 protsenti ning kriitikat valede kohtuotsuste suhtes võimendab ka süüaluste ülestunnistuste saamine jõu läbi.

Hiina hukkab rohkem inimesi, kui ükski teine riik, kuid Peking surmanuhtlusi puudutavaid andmeid ei avalikusta, käsitledes seda riigisaladusena.

«Peamine asitõend (süüdimõistmise ajal) oli Nie Shubini ülestunnistuse sobivus ülejäänud asitõenditega, kuid tekkinud on kahtlusi tema ülestunnistuse tõesuse ja seaduslikkuse suhtes,» seisis avalduses.

Nie perekond on korraldanud kampaania õigluse saavutamiseks alates 2005. aastal vahistatud sarimõrvari ülestunnistusest, kuid juhtumit hakati uuesti läbi vaatama alles 2014. aastal. Mõrva toimumispaiga Hebei provintsi kõrgem kohus väljendas Nie sugulastele sügavat kahetsust ja uurib nüüd võimalikke ebaseaduslikke probleeme algse kohtuprotsessiga, vahendas riiklik telekanal CCTV.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles