Gorbatšov eitab jutte Leedu «müümisest»

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov
Mihhail Gorbatšov Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu ekspresident Mihhail Gorbatšov lükkab ümber meedias liikuva kuulujutu sellest, nagu oleks ta Leedult Nõukogude Liidust lahkumise eest küsinud 21 miljardit rubla.

Vene meedia vahendas eile, et lisaks rahale tahtis Gorbatšov saada ka Klaipedat.

Taoline informatsioon pärineb Rootsi diplomaatide saladokumentidest, mille taga on 1990ndatel Leningradis töötanud Rootsi konsul Dag Sebastian Ahlander.

«See on juba täiesti tühine jutt ja liiga vaba interpretatsioon neist sündmustest, mis tõepoolest leidsid aset pärast seda, kui Leedu tegi teatavaks soovi lahkuda Nõukogude Liidu koosseisust. Mingit kauplemist ei olnud,» rääkis Gorbatšov täna Interfaxile.

NSVLi ekspresident tunnistas, et kohtus Leedu tollase liidri Algirdas Brazauskasega ja mitte ainult temaga. Oma sõnul püüdis ta selgitada, et kategooriline eraldumine toob kaasa palju küsimusi.

Gorbatšov tõi välja näiteks selle, et kuidas inimesi vastavalt nende soovile paigutada ühte või teise riiki elama. Ka mainis ta territoriaalseid küsimusi. «Ja loomulikult nõudis kõige selle otsustamine palju raha,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles