Referendumi mõju Itaaliale ja ELile on ettearvamatu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Renzi kutsus Sitsiilias Palermos toimunud kampaaniaüritusel valijaid üles hääletama reformide poolt.
Matteo Renzi kutsus Sitsiilias Palermos toimunud kampaaniaüritusel valijaid üles hääletama reformide poolt. Foto: Guglielmo Mangiapane/LaPresse/Scanpix

​Kui pessimistid peavad homme Itaalias peetava referendumi läbikukkumist järjekordseks hoobiks raskeid aegu üle elavale Euroopa Liidule, siis optimistid näevad referendumi läbimineku korral võimalust ühendus taas jalule aidata.

Peaminister Matteo Renzi eestvedamisel korraldataval rahvahääletusel otsustatakse sõjajärgse ambitsioonikaima põhiseadusliku reformi üle. Tegelikult koosneb reform mitmest punktist ja muudaks üle kolmandiku Itaalia põhiseaduse 139 artiklist.

Esiteks ootaksid suuremad muudatused ees Itaalia parlamendi ülemkoda ehk senatit, mille liikmete arvu ja võimu kärbitaks oluliselt. Praegu on senatil üsna samasugused volitused kui parlamendi alamkojal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles