Helsingis napib bussijuhte

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaliinibuss Helsingis
Linnaliinibuss Helsingis Foto: Helsingin Bussiliikenne Oy / Seppo Kaksonen

Bussifirma Helsingin Bussiliikenne tahab sel aastal võtta tööle 180 juhti, soomlasi see amet aga eriti ei huvita.

«Kui inimene teeb kursuse läbi ja saab D-juhiloa, siis on töökoht kogu eluks tagatud. Bussijuhile leidub pealinna lähiümbruses piisavalt palju tööd,» rääkis bussijuhtide koolitusjuht Niko Virtanen YLE uudistele.

Verivärske bussijuht teenib tunnis 13,52 eurot (211,55 krooni), mis teeb kuus ligi 2200 eurot (34 423 krooni). Kahe nädalaga koguneb bussijuhil 76,30 töötundi. Erinevad lisatasud kergitavad töötasu keskmiselt 2400 euroni (37 552 krooni) kuus.

Virtaneni sõnul saab inimene tööaja valikus ka ise kaasa rääkida. Näiteks kui soovi ei ole, siis nädalalõppudel ja öistel kellaaegadel pole vaja tööd teha.

Helsingis ja selle lähiümbruses töötab bussijuhtidena üha enam välismaalasi. Praegu on nende osakaal 43 protsenti. «See number suureneb – linnaliinibussi juhtimine soomlasi praegu ei huvita,» märkis Virtanen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles