Hiina edastas Trumpi-Taiwani kõne järel USAle protesti (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina siseturistid Mao Zedongi kodulinnas Shaoshanis poseerimas.
Hiina siseturistid Mao Zedongi kodulinnas Shaoshanis poseerimas. Foto: Johannes Eisele/AFP/Scanpix

Hiina välisministeeriumi reageeris USA presidendiks valitud Donald Trumpi telefonikõnele Taiwani liidriga kaebuse esitamisega.

«Esitasime Ühendriikidele juba tõsise arupärimise. Rõhutame, et maailmas on vaid üks Hiina. Taiwan on Hiina territooriumi võõrandamatu osa,» märkis välisministeerium avalduses.

Peking käsitleb Taiwani jätkuvalt Hiina rahvavabariigi osana, eitades 1911. välja kuulutatud Hiina vabariiki. USA ametliku poliitilise liini kohaselt lõpetati 1979. aastal igasugused ametlikud suhted Taiwaniga.

Siiski teatas Trumpi üleminekumeeskond, et Trump ja saareriigi sel aastal ametisse astunud juht Tsai Ing-wen kiitsid vestluse käigus lähedasi majanduslikke, poliitilisi ja julgeolekualaseid sidemeid, kirjutab BBC.

Hiina välisminister Wang Ji nimetas Hiina riigimeedia teatel Taiwani juhi käiku tühiseks trikiks. Nüüd esitas Peking Washingtonile kaebuse, ärgitades Ameerika Ühendriike tegelema Taiwani puudutavate küsimustega ettevaatlikult ja korralikult, et mitte tekitada Hiina-USA suhetes asjatuid häireid.

.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles