Washington Post: Trumpi telefonifopaad toidavad hirme tema diplomaatiaoskuste kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: AFP/SCANPIX

USA presidendiks valitud Donald Trumpi kampaania vältel kerkis ühe suure murekohana esile tormaka ja läbimõtlemata avalduste poolest tuntud mehe sobivus tegelema sellise tasakaalukust nõudva valdkonnaga nagu diplomaatia.

Üks asi on kodumaal ägedaid väiteid välja käia, teine asi on aga võimast suurriiki paari hooletu väljendiga ärritada, kirjutab täna väljaanne Washinton Post. «Täna on üks maailmajõude, Hiina, üles köetud,» lisas väljaanne.

Trumpi vastuoluline kõne Taiwani liidriga rikub pea nelja aastakümmet alal hoitud USA-Hiina suhete protokolli, kuid toob meelde ka Trumpi visiiti vabariiklaste presidendikandidaadina Mehhikosse.

Kokkusaamine tõi Mehhiko presidendile Enrique Peña Nietole kaasa suure poliitilise pahanduse ning selle lõpus esitasid kohtunud osapooled toimunust kaks eri versiooni. Nii paistab olevat ka praegu - Trumpi ja Taiwani käsitlused värskest kõnest erinevad teineteisest.

Augustis toimunud Mehhiko-külastuse järel ütles Trump, et tema väljapakutud müüriehitamisplaan jutuks ei tulnud. Peña Nieto lükkas väite kiirelt ümber, teatades omakorda, et oli Trumpile öelnud, et Mehhiko müüri eest maksta ei kavatse. Nädal hiljem paistis Trump viitavat sellele, et Mehhiko president oli valetanud.

Nagu oli see Mehhiko juhtumi puhul, paistab nüüdne Taiwani-kõne osapooltes segadust külvavat. 1970. aastatest saadik on USA toetanud n-ö ühe Hiina poliitikat. Trumpi selgituste koheselt helistas Taiwani riigipea talle ise ning tegu oli õnnitluskõne, mitte millegi muuga.

Taiwani presidendi büroo teatas uudisteagentuurile Reuters, et kõne oli eelnevalt kokku lepitud. «Muidugi olid osapooled sellega nõus, enne kui kontaktivõtmiseks läks,» selgitas pressiesindaja Alex Huang Trumpi säutsu järel.

Saareriigi võimude teatel arutasid osapooled ka kahepoolsete suhete tugevdamist ja vestlesid lähedaste majanduslike, poliitiliste ja julgeolekualaste sidemete teemal. Need kõik on väljendid, mis Hiinat kindlasti ärritavad ning viitavad ühtlasi asjaolule, et kõne oli põhjalikum kui lihtsalt õnnitluste edastamine.

Intsident tõstab esiplaanile taas kord tõsise küsimuse - kes nõustab Trumpi Aasia-diplomaatias, kirjutab Washington Posti ajakirjanik Emily Rauhala.

Vaid mõne päeva eest kirjutas USA ajaleht New York Times sellest, et Trumpi kõned maailma eri riikide juhtidega on Valges Majas tõsist muret tekitanud ning talle on pakutud asjadega hakkamasaamiseks USA välisministeeriumi professionaalsete ametnike ja diplomaatide abi.

Selle nädala keskpaigas rääkis Trump telefonitsi Pakistani peaministri Nawaz Sharifiga ning vestluse stiil tekitas USA diplomaatides suuremat sorti ärevust, sest USA-Pakistani suhetes on hulk erimeelsusi terrorismivastasest võitlusest alustades ning arusaamaga tuumarelvade tõkestamise vajadusest lõpetades.

Trump nimetas aga kõne käigus Sharifi suurepäraseks meheks, kellega rääkides on tal tunne, nagu tunneks nad üksteist juba ammu. Ka kirjeldas Trump pakistanlasi maailma ühe intelligentsema rahvana ning kui Sharif esitas Trumpile küllakutse, vastas too, et talle meeldis väga toda fantastilist riiki väisata.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles