Soome politsei: tulistamisohvriteks olid poliitik ja kaks ajakirjanikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Soomes Imatras maha lastud naistest,linnavolikogu esimees Tiina Wilén-Jäppinen
Üks Soomes Imatras maha lastud naistest,linnavolikogu esimees Tiina Wilén-Jäppinen Foto: Lauri Heino/Lehtikuva/Scanpix

 Politsei teatel oli üks Soomes Imatras maha lastud naistest, Tiina Wilén-Jäppinen, linnavolikogu esimees ja teised kaks olid ajakirjanikud. Ründaja tegutses üksi. 

Ohvreid, kes olid sündinud 1963., 1964. ja 1980. aastal, tulistati vintpüssist pähe ja keha keskossa, politsei saabudes olid naised surnud. Tulistajaks on 23-aastane kohalik mees, Tapatöö motiivi kohta andmeid ei ole. Politsei sõnul ei viita miski sellele, et tegu oleks võinud olla terrorismiga. Miski ei viita ka selllele, et ta tuli tapma neid konkreetseid isikuid. 

Politsei pidas tulistaja kinni sündmuspaigal Vuoksenvahdi restorani ees. Ta seisis oma auto kõrval, millega sündmuspaigale saabunud oli. Politsei teatel on kahtlusalusel vägivaldne taust, kuid arreteerimisel ta vastupanu ei osutanud ja oli rahulik. Relv, mida ta kasutas, oli seaduslik, kuid ei kuulunud tulistajale. 

Tulistajal on mõned varasemad vägivallaga ja võõra vara omastamisega seotud seaduserikkumised. Teo toime panemise hetkel ründaja joobes ei olnud. 

Kahtlusalust ei ole veel üle kuulatud, kuid senine info viitab sellele, et ohvrid valiti juhuslikult, ütles politsei. Ründaja ei ole ise teo tagamaid selgitanud. 

Praegu uuritakse, kas keegi võis ründaja plaanitud teost teada.

Politsei jagab tulistamise kohta uut infot homme.

Seoses juhtunuga avati Imatras ka kriisikeskus, kuhu rünnakust puudutatud või puudutatuna tundvad inimesed saavad pöörduda. YLE teatel on mitmed inimesed sealt juba abi otsinud. Keskus on kindlasti avatud täna kella 19, õhtul arutatakse ka võimaliku lahtiolekuaja pikendamist.

Imatra linnapea Pertti Lintunen peab eile öösel aset leidnud kolme hukkunuga tulistamist tõeliselt šokeerivaks. «Paneb imestama, et mis selle inimese peas toimus. Ega ma muud öelda oskagi.»

Lintunen, kes on Imatra linnapea olnud kümme aastat lisas, et ei pea linna teistest Soome omadest vähem turvaliseks. «Selle pärast, et keegi peast segi läheb, ei saa linna julgeolekut kritiseerida. Selliseid asju on raske ette näha.» Sellest hoolimata suurendatakse tema sõnul nüüd politseipatrullide arvu linna keskuses. 

Sündmuspaigal viibinud Yle ajakirjaniku sõnul on kohalikud väga ehmunud. «Nutvaid inimesi on igal pool näha. Kõigil mõlgub mõtetes vaid üks küsimus: kuidas selline asi juhtuda sai?»

Eile varahommikune tragöödia šokeeris eriti Imatra linna elanikke, kes leinates eile hommikul sündmuspaika lilli ja küünlaid tooma hakkasid. «Mul pole isegi sõnu, mis aitaksid seda sünmust kirjeldada. See on arusaamatu,» sõnas üks kohalik Soome rahvusringhäälingule Ylele.

«Ei julge enam oma lapsi küll kuhugi lubada, kui meil sellised sündmused juhtuma hakkavad,» sõnas restorani ette küünla toonud kohalik Jarkko Myöhänen.

«Me teeme tihendalt koostööd õiguskaitseorganite ja päästeteenistustega,» rääkis Saara Raudasoja Lõuna-Karjala sotsiaal- ja tervishoiuringkonnast. «Me kõik reageerime tugevalt kui keegi sureb. Me oleme kriisiolukordi harjutanud ja kohalviibivad tervishoiutöötajad aitavad eileõhtustest sündmustest raputatuid.»

«Raske on aru saada, mis inimese peas toimub, kui ta otsustab inimesi lihtsalt tulistama minna. Kõige raskem on seda mõista hukkunute lähedastel ja peredel,» sõnas Lintunen Helsingin Sanomatele.

«Tiina oli minule oluline ja lähedane inimene. Tunnen juhtunu üle väga suurt kurbust. Kaastunne kõikide ohvrite lähedastele, sõpradele ja peredele,» sõnas vallavolikogu liige Antti Rinne. «Olen väga šokeeritud, et Soomes selline asi juhtus. Nüüd tuleb välja selgitada, mis teda sellele teole motiveeris, mis iganes see võis olla ja teha kõik võimaliku, et sellise sündmuse kordumist vältida.»

Fotod: Hannu Rissanen / Lehtikuva / Scanpix
Fotod: Hannu Rissanen / Lehtikuva / Scanpix Foto: Hannu Rissanen/Lehtikuva
Foto: Lauri Heino/Lehtikuva
Foto: Hannu Rissanen/Lehtikuva
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles