Kõiki kolme hukkunut tundnud ajakirjaniku sõnul tegi Imatra politsei head tööd (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündmuspaik eile õhtul.
Sündmuspaik eile õhtul. Foto: Hannu Rissanen/Lehtikuva/Scanpix

Vesa Winbergi puudutas öine Imatra tragöödia mitmekordselt lähedalt: esiteks oli ta oma bändiga esinemas tulistamispaigale väga lähedal asuvas restoranis ning teiseks tundis ta kõiki kolme hukkunut.

«Ma olin eile õhtul praktiliselt sündmuspaigal,» rääkis Winberg Postimehele antud telefoniintervjuus. Soome rahvusringhäälingus YLE töötav Winberg mängib ka bändis, mis esines eile õhtul ühes teises Imatra restoranis, mis asub tragöödia sündmuspaigaks olnud Vuoksenvahtile väga lähedal.

«Lavalt avanes mul tegelikult vaade tänavale, kus see kõik juhtus,» rääkis Winberg. «Kontserdi ajal tuli mu naine ning ma nägin tema huultelt, et ta ütles, et oli tulistamine ja inimesed on pihta saanud.»

«Meil oli veel neli-viis lugu oma kavast mängida. Kui need olid esitatud, siis läksin tänavale välja ja nägin, et seal lebas kolm valge linaga kaetud surnukeha,» jätkas Winberg.

«Lavalt avanes mul tegelikult vaade tänavale, kus see kõik juhtus,» rääkis Winberg.

YLE ajakirjaniku sõnul valitsesid rahva seas küll kurbus ja mõistmatus, kuid mitte kaost. «Restoranid ei lasknud küll uusi inimesi sisse, aga samas ei hakatud neid ka tühjendama, see külvanuks paanikat,» lausus ta.

Winbergi hinnangul tegi politsei sündmuspaigal tööd väga hästi. Samuti kiitis ajakirjanik seda, et kriisikeskus, kust rünnakust puudutatud abi otsida saaksid, avati juba öösel ja tuge saab sealt praegugi.

Nagu kirjeldas Postimehele Helsingis põhjanaabrite suurimas päevalehes Helsingin Sanomat tragöödiaööl valves olnud Heikki Aittokoski, oli praktiliselt ainus infokild, mis Soome rahvani enne hommikut jõudis, fakt, et Imatras oli tulistamine ja kahtlusalune võeti vahi alla.

Aittokoski käsutuses oli ka umbes kella 00.30 ajal saabunud teade kolmest hukkunust, millele ta siis öösel telefonitsi idapiirilinnast kinnitajaid leida üritas.

«Politsei oli alguses väga kidakeelne,» rääkis Aittokoski. «Ülejäänud info leidis kinnitust alles hommikul, meil olid vaid kinnitamata kommentaarid, et seal on kolm hukkunut.»

Tol hetkel polnud ohvrite nimed veel teada. Info nende isikute kohta hakkas ringlema täna hommikul, alguses kuulujuttude tasemel ja siis juba kinnitatult. «Praegu on minu jaoks kõige šokeerivam see, et kaks tapetut olid kohalikud ajakirjanikud ja kolmas linnavolikogu esimees,» ütles Winberg. «Ma tundsin neid kõiki.»

Winberg meenutas, et oma hea tuttava linnavolikogu esimehe Tiina Wilén-Jäppineniga rääkis ta viimati reedel. «Ta pidi tulema mu kontserdile,» meenutas YLE ajakirjanik, korraks telefoni teises otsas ilmselgelt murdudes: «See on nii traagiline ja loll sündmus. Need kolm naist olid lihtsalt läinud õhtul välja linna populaarseimasse restorani. »

Läks siis aga oma kirjeldusega edasi: «Ma mõtlesin kontserdi ajal just, et miks teda seal pole, sest ta oli mulle reedel öelnud, et kohtume kontserdil. Järgmine kord, kui ma temast kuulsin, olid täna ringlema hakanud kuulujutud, et ta sai surma. See osutus kurvaks tõeks.»

Winbergi sõnul valitseb Imatras praegu sügav masendus. «See on suur pauk Imatra linnale - Tiina Wilén-Jäppinen oli väga armastatud ja austatud inimene,» sõnas ta.

Sündmuspaika on toodud hulgaliselt küünlaid ja täna peab Imatra linnavolikogu ka kriisiistungi. «Imatra on olnud väga rahulik piirilinn – seepärast see nii haiget teebki,» arvas Winberg.

Täiendatud 4. detsembril kell 17.11 Heikki Aittokoski kommentaaridega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles