Esialgsed tulemused: Austria presidendivalimised võitis Eesti juurtega Van der Bellen (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria presidendikandidaat Alexander Van der Bellen.
Austria presidendikandidaat Alexander Van der Bellen. Foto: Reuters/ScanPix

Austrias toimusid eile taas presidendivalimised, sest mais toimunud teise valimisvooru hääletus tühistati protseduuriliste rikkumiste tõttu sedelite lugemisel. Esialgsete tulemuste kohaselt võitis need Eesti juurtega sõltumatu kandidaat Alexander Van Der Bellen, kes sai 53,6 protsenti häältest.

Parempopulistliku Vabaduspartei (FPÖ) esindaja Norbert Hofer pälvis 46,4 protsenti.

Valimistest võttis osa 73,8 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Van Der Bellen nimetas valimistulemust seda Euroopa-meelse Austria võiduks.

«Olen alati võidelnud ja argumenteerinud Euroopa-meelse Austria nimel,» ütles roheliste toetusega sõltumatu Van der Bellen avalik-õiguslikus televisioonis.

Ta sõnas, et tema valimisvõitu andsid panuse ka «vanad väärtused, nagu vabadus, võrdsus ja solidaarsus».

Austria parempopulistlik Vabaduspartei (FPÖ) tunnistas pühapäeval kaotust sõltumatule kandidaadile tasavägistel presidendivalimistel.

«Õnnitlen Alexander Van der Bellenit tema edu puhul ja kutsun kõiki austerlasi ühte hoidma ja koostööd tegema,» kirjutas FPÖ presidendikandidaat Norbert Hofer Facebookis, lisades, et on «ääretult kurb».

«Tahan kasutada võimalust, et õnnitleda härra Van der Bellenit,» ütles FPÖ peastrateeg Herbert Kickl Austria meediale.

Lõplikuid ametlikke valimistulemusi on oodata esmaspäeval.

Aprillis toimunud presidendivalimiste esimeses voorus oli Hofer enim hääli saanud ning siis pudenesid kahe edasipääseja hulgast tähelepanuväärsel kombel ka mõlema suurpartei kandidaadid. Sotsiaaldemokraadist kantsler Werner Faymann pani seepeale ameti maha ning uueks valitsusjuhiks sai tema parteikaaslane Christian Kern.

Mais toimunud teises voorus võitis Van der Bellen Hoferit lõpuks 31 000 häälega, kuid FPÖ esitas seejärel riigi põhiseaduskohtule kaebuse. Kaebus rahuldati ja tulemused tühistati, kuid ühtlasi rõhutas kohus, et teadliku manipuleerimise kohta tõendeid ei leitud.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles