Itaalia peaminister teatas tagasiastumisest (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagasiastumisest teatanud Itaalia peaminister Matteo Renzi.
Tagasiastumisest teatanud Itaalia peaminister Matteo Renzi. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP

Itaalia peaminister Matteo Renzi teatas esmaspäeva varahommikul tagasiastumisest pärast kaotust põhiseadusreferendumil.

«Ma kaotasin ja minu valitsustee sai siin läbi. Pärastlõunal lähen ja annan oma lahkumisavalduse üle president Sergio Mattarellale,» ütles Renzi pressikonverentsil.

Renzi tunnistas ühtlasi selget kaotust rahvahääletusel.

Itaalia põhiseadusreferendumil lükkas rahvas pühapäeval ülekaalukalt tagasi peaminister Matteo Renzi esitatud muudatusettepanekud, selgus lävepakuküsitlustest.

Rahvusringhäälingu Rai ja telekanali La7 prognooside kohaselt lükatakse põhiseadusmuudatuste projekt tagasi 54 protsendiga 46 vastu.

Referendumist sai ühtlasi usaldushääletus 2014. aasta algul ametisse astunud vasaktsentristliku peaministri üle.

Euroopas kardetakse, et põhiseadusmuudatuste tagasilükkamine ning sellele järgnev Renzi tagasiastumine toovad kaasa poliitilise ebastabiilsuse ning annavad hoobi Itaalia majandusele ja kriisis pankadele.

Asjade edasine kulg Mattarella otsustada

Asjade edasise arengu otsustab president Mattarella, kes võib pakkuda valitsuse moodustamist kellelegi teisele samast koalitsioonist, kuid võib teatada ka erakorralistest valimistest. Suurem osa analüütikutest on veendumusel, et president teeb valitsuse moodustamise ülesandeks kellelegi teisele ja kõige tõenäolisem on selleks majandusminister Pier Carlo Padoan.

Kui ees on ennetähtaegsed valimised, siis arvatakse tugeval positsioonil olevat koomiku Beppe Grillo loodud erakond Viie Tähe Liikumine, mis on vihjanud võimalusele korraldada rahvahääletus Itaalia Euroopa Liidust lahkumise üle.

Grillo kutsus kuulutama ennetähtaegsed valimised välja nädala jooksul. «Demokraatia oli võitja,» kirjutas Grillo referendumitulemuste selgumise järel blogis.

Viie Tähe Liikumise liider tahab erakorraliste valimiste korraldamist hiljuti vastu võetud valimisseaduse alusel, mis tagab valimised võitnud erakonnale parlamendienamuse. Enne referendumit kutsus erakond valimisseadust muutma.

Analüütikute hinnangul võib Renzi jääda valitseva Demokraatliku Partei (PD) esimeheks, mis jätaks ta positsiooni, kust järgmistel valimistel uuesti valitsusjuhiks pürgida.

Renzi põhiseadusmuudatuste projekti eesmärk li suurendada poliitilist stabiilsust riigis, millel on alates 1945. aastast olnud 63 valitsust. Muudatused nägid ette parlamendi ülemkoja ehk senati volituste vähendamist ning valimissüsteemi senisest majoritaarsemaks muutmist, mis peaks tagama stabiilsemate valitsuste moodustamise.

Muudatused oleksid teinud lõpu praktikale, mille kohaselt vajab iga seadus samadel tingimustel mõlema parlamendikoja toetust. See on venitanud seaduste vastuvõtmise maksimaalse aja kahe aastani.

Lisaks plaanis valitsus anda mõned regionaalvalitsuste volitused keskvalitsusele, et muuta lihtsamaks heakskiidu andmist taristutöödele, ning Roomas asuva kuluka poliitikaagentuuri kaotamist.

Võit andnuks Renzile uue mandaadi reformide läbiviimiseks, mida ta peab vajalikuks itaallaste loovuse vabastamiseks enda huvides tegutseva poliitilise klassi käest, kes on kasutanud riigi institutsioonide nõrkust muutuste pidurdamiseks.

Kriitikute sõnul oleksid põhiseadusmuudatused kaotanud Teise maailmasõja järel sisse viidud vajalikud kontrollmehhanismid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles