Protestivad indiaanlased suutsid naftajuhtme reservaadist kaugemale suruda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Dakota protestijat teate järel juubeldamas.
Põhja-Dakota protestijat teate järel juubeldamas. Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

USA maaväe insenerikorpus tõkestas eile vastuolulise naftatoru rajamise Põhja-Dakota osariigis kavandatud marsruudil sammuna, milles näevad võitu mitu kuud naftatoru marsruudi vastu protestinud põlisameeriklased ja keskkonnakaitsjad.

Naftatoru Dakota Access Pipeline projekt näeb ette nelja USA osariiki läbiva naftajuhtme ehitamist, mis tarniks naftat Põhja-Dakotast Illinois' osariiki, kust seda on võimalik transportida üle kogu riigi.

Naftatoru pidi kulgema Missouri jõe ja Oahe tehisjärve alt, mis on Standing Rock Sioux indiaanihõimu joogiveeallikad.

 REUTERS/Lucas Jackson
 REUTERS/Lucas Jackson Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

«On selge, et ees seisab veel tööd,» ütles USA maaväe tsiviiltööde abiminister Jo-Ellen Darcy avalduses. «Parim viis töö vastutustundlikuks ja ladusaks lõpuleviimiseks on otsida naftatoru jaoks uusi marsruute.» Insenerikorpus vastutas naftatoru ehitamise eest jõe ja järve alt.

Indiaanihõim protestis 1886-kilomeetrise naftatoru jõe ja järve alt kulgemise vastu võimalike lekete kartuses ning põhjusel, et see läbiks nende pühapaiku.

Politsei vahistas oktoobris vähemalt 16 naftatoruprojekti vastu protesteerinud inimest, kes püüdsid blokeerida sõiduteid ja tungisid eravaldusesse. Demonstrandid asusid blokeerima kaht kiirteed ja jäid eramaal laagrisse. Kokku on protestid kestnud juba kuid.

Indiaanihõimu ja naftatoru operaatorfirmade Energy Transfer Partners ja Sunoco Logistics Partners vastasseis on toonud kaasa Põhja-Ameerika põlisrahvaste ja nende toetajate protestid. Naftatoru kavandatud marsruudi vastased on ööbinud kuid ehituspaigal lootuses naftatoru ehitust blokeerida.

Eelmisel nädalal ühines protestiga umbes 2000 USA sõjaveterani.

«Me toetame kogu südamest valitsuse otsust ja tunnustame suurima tänuga julgust, mida see president Barack Obamalt, armeekorpuselt, justiits- ja siseministeeriumilt nõudis, et astuda samme ajaloo kursi korrigeerimiseks ja teha õiget asja,» ütles Standing Rock Sioux hõimu esimees Dave Archambault avalduses.

«Me ei ole energiasõltumatuse, majandusarengu ja rahvuslike julgeoleku murede vastu, ent me peame tagama, et need otsused langetatakse meie põlisrahvastega arvestades,» sõnas ta.

Valitsus peatas naftatoru ehitamise eelmisel kuul, põhjendades seda edasiste arutelude ja analüüsi vajadusega.

Vermonti senaator ja demokraatide presidendikandidaadiks pürginud Bernie Sanders ülistas insenerikorpuse eilset otsust. «Ma hindan kõrgelt seda, et president Obama kuulab põlisameeriklasi ja miljoneid teisi, kes usuvad, et seda naftatoru ei tuleks ehitada.»

USA esindajatekoja vabariiklasest spiiker Paul Ryan kritiseeris otsust, öeldes, et keskvalitsus näitas ennast väga halvast küljest. Ryan sõnas, et ootab pikisilmi võimalust jätta see energiavastane valitsus selja taha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles