Video: USAs Hawaiil sadas üle 60 sentimeetri lund

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teleskoop Mauna Kea  tipus Hawaii Big Islandil kattus lumega
Teleskoop Mauna Kea tipus Hawaii Big Islandil kattus lumega Foto: Canada-France-Hawaii Telescope/AP/Scanpix

USA 50. osariigis Hawaii saartel sadas rohkem kui 60 sentimeetrit lund, enne seda andsid meteoroloogid tugeva tuule, lumetormi ja vihma hoiatuse.

Kõige enam on lund Hawaii saarestiku kahel kõrgemal vulkaanilisel mäel, Mauna Keal ja Mauna Loal, kus paari päevaga sadas maha rekordiline lumekogus, ulatudes ligi meetrini, edastab The Independent.

Talvisel ajal on tavaline, et Hawaii kõrgemad tipud kattuvad lumega, kuid meteoroloog Matt Fosteri sõnul sadas lund nüüd ka paikades, kus seda tavaliselt ei ole.

Vaade Hawaii Big Islandi Mauna Kea tipule, mis kattus lumega
Vaade Hawaii Big Islandi Mauna Kea tipule, mis kattus lumega Foto: Grant Matsushige/AP/Scanpix

Fosteri sõnul on olnud aastaid, mil Hawaiil on olnud ka mägede tippudes väga vähe lund, kaasa arvatud möödunud aastal.

4200-meetrisel uinunud vulkaanil Mauna Keal asuva ilmajaama meteoroloogi Ryan Lymani teatel on piirkonnas sadanud piisavalt palju lund, et turiste Mauna Keale ei lubata, kuna mägiteed on libedad, temperatuur madal ja võib õnnetusi juhtuda.

Ilm peaks muutuma nädala teises pooles, mil lumesadu tõenäoliselt lakkab ja temperatuur tõuseb. Siis avatakse uuesti juurdepääs Mauna Keale.

Hawaii saarestiku tegevvulkaani Mauna Loa, mille kõrgus on 4169 meetrit, tipp on samuti kaetud pakus lumega ja sinna on juurdepääs raskendatud.

Hawaii saarestiku teistes paikades on tugev tuul ja paduvihm, mis on toonud kaasa üleujutusi nii Oahul, Kauail kui Big Islandil.

Temperatuurid on seal keskmisest madalamad ehk 20 – 25 soojakraadi juures.

USA rahvuslik ilmateenistus teatas, et Hawaiid tabanud tormid, lumi ja vihm on tingitud madalrõhkkonnast ja troopilisest niiskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles