Uus USA välisministrikandidaat: armukesega salamaterjali jaganud endine CIA juht (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Petraeus New Yorgis Trump Towerist lahkumas.
David Petraeus New Yorgis Trump Towerist lahkumas. Foto: SCANPIX

Erukindral David Petraeus ütles eile, et on oma vigade eest maksnud ning valmis saama välisministriks USA presidendiks valitud Donald Trumpi valitsuses.

Petraeus on üks neljast peamisest kandidaadist, keda Trumpi meeskond välisministriks kaalub, kuigi kinnisvaramagnaadi abi teatas eile, et Ühendriikide järgmine president on otsustanud kandidaatide ringi laiendada.

«Olen mitu aastat öelnud, et tegin viis aastat tagasi tõsise vea. Ma tunnistasin seda, vabandasin selle eest, olen maksnud ränka hinda ja sellest õppinud,» ütles Luure Keskagentuuri (CIA) endine direktor Petraeus telekanalile ABC News.

Erukindrali teadmised välispoliitikast on sellised, millele tema kolmel peamisel konkurendil – vabariiklaste endine presidendikandidaat Mitt Romney, senati välissuhete komitee esimees Bob Corker ja endine New Yorgi linnapea Rudy Giuliani – pole võrdväärset vastu panna.

Petraeus oli sunnitud 2012. aasta lõpus CIA direktori kohalt tagasi astuma skandaali tõttu, mille vallandas armukesega konfidentsiaalsete materjalide jagamine.

«Andsin toona valetunnistuse, mida tol hetkel valeks ei pidanud,» ütles ta ABC-le.

USA järgmine asepresident Mike Pence ütles pühapäeval ABC-le, et Petraeus on Ühendriikide kangelane, kes on teinud vigu ja nende eest maksnud.

Indiana kuberner lisas, et Trump võtab otsuse langetamisel arvesse kogu Petraeuse karjääri.

Petraeus juhtis aastatel 2006–2008 USA vägede suurendamisele toetunud strateegiamuutust Iraagis, kuid lahkus USA keskväejuhatuse (CENTCOM) ülema ametist, et hakata 2010. aastal juhtima NATO vägesid Afganistanis. 2011. aasta keskel sai temast CIA juht.

Petraeuse šansse välisministriks saada kahandavad Trumpi valimiskampaania aegne kriitika Hillary Clintoni suunal samalaadsete üleastumiste eest ning asjaolu, et Trump on valinud oma kaitseministri kandidaadiks erukindral James Mattise.

Ühendriikide seadused keelavad erusõjaväelastel valitsusametis töötamast seitsme aasta jooksul pärast tegevteenistusest lahkumist.

Petraeuse valituks osutumise korral peaks kongress tegema seaduse kohaldamisel erandi kahele Trumpi ministrikandidaadile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles