Reaktsioonid Itaalia referendumile: «Euroopa jaoks pole siin mingit läbikukkumist»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Referendumi tagasilükkamist toetanud meeleavaldajad täna öösel Roomas rõõmustamas.
Referendumi tagasilükkamist toetanud meeleavaldajad täna öösel Roomas rõõmustamas. Foto: TONY GENTILE/REUTERS

Itaalia peaministri Matteo Renzi nurjunud referendum tõi kaasa hulgaliselt reaktsioone maailma eri paikade poliitikutelt. Siin on neist ülevaade.

«Meil ei õnnestunud oma kodanike enamikku veenda. Ma kaotasin, ning ütlen seda, klomp kurgus, sest ma ei ole robot,» teatas Renzi ise pettumustvalmistava tulemuse järel.

Populistliku erakonna Viie Tähe Liikumise juht Beppe Grillo juubeldas oma blogis: «Hurraa! Demokraatia võitis!» Tema parteikaaslasest Rooma linnapea Virginia Raggi kommenteeris, et nüüd ehitavad nad riigi taas üles.

Parempopulistlik Põhjaliiga peab end samuti referendumist kasusaajaks, sest erakond võitles sarnaselt Viie Tähe Liikumisele muudatuste tagasilükkamise poolt. «See on rahva võit tugevate jõudude üle,» teatas parteijuht Matteo Salvini.

Salvinit toetas Twitteris Prantsuse paremäärmusliku Rahvusrinde juht Marine Le Pen. «Õnnitlused meie sõbrale Matteo Salvinile selle võidu eest,» kirjutas Le Pen täna öösel. «Itaallased mõistsid hukka nii Euroopa Liidu kui ka Renzi. Seda rahvaste janu vabaduse ja kaitse järele peab kuulama!» teatas ta veel.

Prantsusmaa president François Hollande teatas, et austab Renzi otsust. Ta jagavat itaallaste tahet Euroopat kasvu ja tööhõive suunas pöörata. Siiski loodab Hollande, et itaallased leiavad endas jõudu sellest olukorrast ülesaamiseks.

«Mina ei näe siin Euroopa jaoks mingit läbikukkumist,» teatas Luksemburgi välisminister Jean Asselborn. «Itaalia hääletas reformi üle. Vale oleks see tõsta Euroopa tasandile, sest see oli sisepoliitiline vaidlus.» Asselborn kardab siiski, et kui Itaalia ebakindel olukord venib pikemaks, võib see hakata eurot mõjutama. «Euro jaoks oleks see halb,» hindas Asselborn.

Ka Saksa roheliste eurosaadik Sven Giegold hoiatas selle eest, et itaallaste «ei»-d ei tohiks võrdsustata Euroopale «ei» ütlemisega. «Ärge pange kõike ühte patta segamini,» kirjutas Giegold täna öösel Twitteris. Hääletus toimus põhiseaduse ja Itaalia peaministri, mitte Euroopa üle, lisas Giegold. Saksa roheliste partei kaasesimees Simone Peter nimetas toimunut fiaskoks ning lisas, et itaallastel oli valida isetu teo ja kaose vahel.

Kreekas visiidil viibiv Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier teatas täna, et jälgib Itaalia tulemusi murega. «Usun, et Renzi tegi õigesti, seda oli vaja teha, kuid valijad ei toetanud teda. «See ei ole riigi kriis, küll aga valitsuskriis, mis vajab lahendamist. See ei ole raskel ajal Euroopale positiivne sõnum,» lisas Saksa välisminister.

Euroopa Komisjoni prantslasest rahandusvoliniku Pierre Moscovici sõnul ei ole mõtet Itaalia referendumi mõju eurole ja Euroopa ühtsusele üle tähtsustada. Moscovici ütles täna Brüsselis ajakirjanikele, et usaldab täielikult Itaalia võimude suutlikkust olukorraga toime tulla. «Olen täiesti veendunud euroala suutlikkuses sääraste vapustustega toime tulla,» lisas volinik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles