Ajalooline pööre: Abe külastab esimese Jaapani peaministrina Pearl Harborit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiivipilt Pearl Harbouri lahingust.
Arhiivipilt Pearl Harbouri lahingust. Foto: War/

Shinzo Abe teatas täna, et külastab esimese Jaapani peaministrina Pearl Harborit.

Abe külastab 26.-27. detsembril Hawaiid kõnelusteks USA presidendi Barack Obamaga.

«Ma külastan Pearl Harborit koos Obamaga,» ütles Jaapani peaminister ajakirjanikele televisioonis üle kantud märkustes.

Jaapani rünnakuga USA mereväebaasile Pearl Harboris Vaiksel ookeanil 7. detsembril 1941 algas Teine maailmasõda Vaiksel ookeanil.

USA kuulutas Jaapanile sõja päev hiljem, 8. detsembril.

Abe teeb Hawaiile visiidi pärast seda, kui Obama külastas mais Hiroshimat, millele Ühendriigid viskasid Teise maailmasõja lõpus maailma esimese tuumapommi. Obama visiidile järgnesid spekulatsioonid, et Abe võib külastada Pearl Harborit, kuid Jaapani valitsus eitas seni, et see on arutusel.

Tema sõnum tuumarelvadevaba maailma poole püüdlemisest Hiroshima visiidil on söövitatud jaapanlaste südametesse, lausus peaminister.

«Tahaksin kasutada seda (kohtumist Obamaga) võimalusena saata maailmale sõnum, et me kavatseme oma liitu tulevikus veelgi tugevdada ja hoida,» sõnas Abe. «Samal ajal tahan kasutada seda võimalusena tähistada Jaapani ja USA leppimise väärtust.»

Abe abikaasa Akie külastas Pearl Harborit augustis ning kirjutas Facebookis, et palvetas USA sõjalaeva Arizona memoriaali juures ja viis sinna lilleohvri.

Jaapani rünnakus Pearl Harborile sai surma üle 2400 Ühendiikide sõjaväelase ja tsiviilisiku, purustati 20 ankrus olnud laeva ja hävitati 164 lennukit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles