Europarlamendi komisjon toetas Partsi saamist kontrollikoja liikmeks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Jaanus Lensment

Euroopa Parlamendi eelarvekontrolli komisjon kuulas täna Eesti liikmekandidaadiks Euroopa Kontrollikojas nimetatud Juhan Partsi, ja toetas tema saamist kontrollikoja liikmeks. Kuulamist sai otseülekandes jälgida Postimehe vahendusel. 

Salajasel hääletusel sai Partsi kandidatuur kahe kolmandiku liikmete toetuse.

«Komisjon teeb ettepaneku võtta vastu Euroopa Parlamendi otsus toetada nõukogu ettepanekut nimetada Juhan Parts kontrollikoja liikmeks,» seisab komisjon otsuses.

ERRi korrespondent Johannes Tralla andis teada, et komisjon toetas Partsi saamist kontrollikoja liikmeks häältega 15 poolt, 5 vastu ja 1 erapooletu. Komisjoni arvamust hääletab europarlamendi täiskogu, mis teeb otsuse tõenäoliselt detsembris.

Partsil tuli aru anda nii Estonian Airi kui EASi asjades ehk oma võimalikes eksimustest varasematel ametikohtadel. Parts tunnistas, et on olnud asju, mis on läinud valesti.

«Täiuslikke inimesi ei ole, aga parem kui on otsus, kui et neid otsuseid ei ole. Parem on õigeid asju õppida, õppida vigadest kui üleüldse mitte midagi otsustada. Loomulikult on asju, mis on läinud valesti, ja neid on tulnud parandada, aga see ongi elukogemus,» ütles Parts komisjonile.

Komisjoni arvamust hääletab nüüd eeldatavasti veel enne aasta lõppu Euroopa Parlamendi täiskogu oma plenaaristungil salajasel hääletusel ja teeb otsused antud häälte enamusega. Euroopa Parlamendi selle aasta viimane plenaaristung peetakse 12.-15. detsembrini.

Kui parlament lükkab mõne kandidatuuri tagasi, palub Euroopa Parlamendi president liikmesriikide valitsusi esindaval Euroopa Liidu Nõukogul see kandidatuur tagasi võtta ja esitada parlamendile uus kandidaat.

Sisuliselt otsustab kontrollikoja liikme ametisse nimetamise siiski Euroopa Liidu Nõukogu, mis võib seda teha ka parlamendi negatiivse arvamuse korral. Nii juhtus viimati septembri lõpus, kui nõukogu kinnitas Malta esitatud kandidaadi kontrollikotta hoolimata sellest, et Euroopa Parlament oli tema kandidatuuri maha hääletanud.

Otseblogi:

17:48 Parts astub pulti ja tutvustab ennast ning oma kogemust ministri ja peaministrina.

17:51 Parts märgib, et kui just tema määratakse Kontrollikoja liikmeks, siis kavatseb ta sisse viia Eesti kaine mõistuse ja põhjamaise kire ka Kontrollikojas.

17:53 Parts ütleb, et Kontrollikoda peaks olema nähtavam ja omama liikmesriikidega paremaid suhteid.

17:54 Parts kinnitab, et kavatseb valituks saamise korral täielikult Kontrollikojale pühenduda ning end kõrvaltegevustega mitte siduda.

18:00 Partsi vastused küsimustele saalist:

- Sooline tasakaal Kontrollikojas: «Jah, see tasakaal on paigast ära ja olen valmis sellega tegeleda, sest organisatsioonid, kus see paigas on, on avatum ja efektiivsem.» 

- Nulltolerants korruptsiooni osas: «On oluline, et avalik sektor toimiks hästi ja oleks läbipaistev.»

- Estonian Airi lennufirma: «Ma ei ole nõus, et tegu oli pettuse või tahtliku nõuete eiramisega.»

- Roll avalikus sektoris: «Olen tegutsenud 25 aastat avalikus sektoris. Kõik minu tegevused on olnud avalikkusele läbipaistvad.»

- «Kontrollkoja eesmärk peaks olema parandada tulemusauditite kvaliteeti.»

- Euroopa Parlamendi rollist eelarve koostamisel ja otsustamisel: «Kõik saab tegelikult alguse Euroopa Parlamendis.»

- «Jah, ma olen erakonna liige. Ja loomulikult, kui mind nimetatakse kontrollkoja liikmeks, siis ma lahkun oma erakonnast. See on elementaarne.»

- Toomas Hendrik Ilvesest: «Mul on isiklik arvamus, aga ma informeerin teid ainult faktidest.»

- Ärma talust: «Julgeolekupõhjustel ütles kaitsepolitsei, et turismitalu ei saa tegutseda, sest samal ajal president ka elas seal.»

- «Mina isiklikult leian, et see on küsimus, millega peavad tegelema juristid ja sellesse ei tohi poliitiliselt sekkuda.»

- Energeetikainvesteeringud: «Kui keegi ütleb, et minister Parts või peaminister Ansipi valitsus otsustas, siis see on vale.»

- Vastus küsimusele, milliseid raporteid Parts on lugenud: «Ma võin teile kinnitada, et viimase kuu aja jooksul olen lugenud 40-50 kontrollkoja raportit läbi.»

Istungi juhataja: «Olen alati arvanud, et Saksa poliitika on keeruline, kuid tundub, et Eesti poliitika on veelgi keerulisem.»

Kontrollikoja liikmete pädevuse hindamisel on europarlamendis keskne roll eelarvekontrolli komisjonil, kes saadab kandidaadile kirjaliku küsimustiku ja korraldab hiljem kandidaadi kuulamise, mille järel kujundab salajasel hääletusel oma arvamuse.

Arvamust hääletab ka europarlamendi täiskogu oma plenaaristungil salajasel hääletusel ja teeb otsused antud häälte enamusega.

BNSile teadaolevalt pidi Parts eelarvekontrolli komisjoni esitatud kirjalikele küsimustele vastused saatma 14. novembriks, hääletus tema sobivuse üle soovitakse europarlamendi täiskogus läbi viia veel selle aasta sees.

Europarlamendi komisjonide istungid toimuvad sel aastal veel detsembri esimesel täisnädalal, selle aasta viimane plenaaristung peetakse 12.–15. detsembrini. Kui parlament lükkab mõne kandidatuuri tagasi, palub europarlamendi president liikmesriikide valitsusi esindaval Euroopa Liidu Nõukogul see kandidatuur tagasi võtta ja esitada parlamendile uus kandidaat. Sisuliselt otsustab kontrollikoja liikme ametisse nimetamise siiski Euroopa Liidu Nõukogu, mis võib seda teha ka parlamendi negatiivse arvamuse korral.

Lahkuv valitsus otsustas esitada Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva 50-aastase Partsi Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks 10. oktoobril.

Europarlamendi liige Indrek Tarand on öelnud, et uus valitsus võiks juhul, kui Partsi kandidatuur europarlamendis tagasi lükatakse, esitada sellele kohale uue kandidaadi.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles