Türgi territoriaalnõuded ja ähvardused rändelepe katkestada muudavad kreeklased ärevaks

Vassilis Nedos
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp päästelaeval, mis jälgib migrandialuse teekonda Egeuse merel Türgist Kreeka Lesbose saarele.
Kreeka lipp päästelaeval, mis jälgib migrandialuse teekonda Egeuse merel Türgist Kreeka Lesbose saarele. Foto: Santi Palacios/AP/Scanpix

Möödunud reedel kutsus Euroopa Liidu välisteenistuse (EEAS) pressiesindaja Maja Kocijančič Türgit üles austama Euroopa Liidu riikide õigust otsustada ise oma mere- ja õhuruumi üle.

Kocijančič lisas, et Ankara peaks vältima liikmesriigi vastu suunatud ähvardusi ja tahtlikku pingete tekitamist, mis võib kahjustada heanaaberlikke suhteid ja vaidluste rahumeelset lahendamist. See liikmesriik, millele Kocijančič viitas, on otseloomulikult Kreeka ehk üks kahest peamisest sisenemispunktist, mille kaudu pagulased ELi jõuavad.

EEASi pressiesindaja tegi oma avalduse päev pärast seda, kui Kreeka peaminister Alexis Tsipras oli pidanud telefonivestluse Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga. Tsiprase ärevus oli tingitud Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani hiljutistest hoiatustest, et kui Euroopa Liit talle jätkuvalt survet avaldab, avab Türgi uuesti Euroopasse tahtvatele pagulastele Kreeka rändetee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles