NATO vaeb, millal tuleb esimene Trumpiga tippkohtumine (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: John Locher / AP / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles täna, et täpne kuupäev, mil toimub alliansi tuleva aasta tippkohtumine USA uue presidendi Donald Trumpi osavõtul, ei ole veel paigas, NATO liikmed jätkavad arutelu selle üle.

"Liitlased arutavad praegu täpset aega ja tippkohtumisel käsitletavaid teemasid,» ütles peasekretär Brüsselis pressikonverentsil.

Tema sõnutsi on home NATO välisministrite kogunemine tähtis järk selle tippkohtumise ettevalmistamisel.

«Ajal, mil maailmas on julgeolekuvaldkonnas palju määramatust ja ennustamatust, on tähtis korraldada kohtumisi, kus osaleks kõik NATO riigipead ja valitsusjuhid - nii Euroopast kui ka Põhja-Ameerikast - ja kasutada neid kohtumisi Atlandi-üleste sidemete tugevuse näitamiseks,» ütles Stoltenberg.

«Ootan kannatamatult, et saaks tervitada siin Brüsseli tippkohtumisel USA uut presidenti Donald Trumpi ja arutada tema ja teiste riigijuhtidega, kuidas NATO saaks paremini vastata julgeolekuvaldkonna keerulistele väljakutsetele,» ütles peasekretär.

Ta ei hakanud kommenteerima ajakirjanduse teateid, et tippkohtumine Trumpi osavõtul ei pruugi toimuda vastses NATO peakorteris, vaid mõnes teises kohas Brüsselis, et ühitada see Euroopa ülemkoguga.

Teemade hulgas, mida ta tahaks Trumpiga arutada, on Afganistani olukord. Ajakirjanikud meenutasid, et valimiskampaania ajal nimetas Trump lääne poliitkat seal täielikult läbikukkunuks.

Stoltenberg viitas vastuseks Trumpi telefonikõnele Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga, kus ta lubas Afganistani toetamist jätkata.

«Olen kindel, et USA uus valitsus jätkab Afganistani toetamist ja jätkab osalemist NATO pingutustes selle maa praktilises ja poliitilises toetamises, andes abi, nõu ja koolitust selle julgeolekujõududele,» sõnas Stoltenberg.

Nimetanud Afganistani olukorda keeruliseks, kiitis ta sealseid relvajõude vapruse ja meelekindluse eest ning lubas riigis hoida 13 000-mehelist NATO väge, nagu Varssavi tippkohtumisel otsustati.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles