Pomerants: EL peab immigrantide osas halvimaks valmis olema

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Toomas Huik / Postimees

Täna osales siseminister Marko Pomerants Brüsselis Euroopa Liidu justiits- ja siseministrite nõukogu kohtumisel, mis keskendus migratsiooniküsimustele ning olukorrale Põhja-Aafrikas.

«Arengud Põhja-Aafrikas mõjutavad vahetult kogu Euroopa Liidu sisejulgeolekut ning massiline sisseränne Itaaliale kuuluvale Lampedusa saarele on üksnes jäämäe tipp,» rääkis siseminister Pomerants.

Siseministri sõnul on oluline, et Euroopa Liit panustaks stabiilsuse tagamisse piirkonnas ning valmistuks ka kõige negatiivsemaks stsenaariumiks. «Vajalikud on nii pika- kui lühiajalised meetmed,piirivalveoperatsioonide käivitamine ning abi piirkonna riikidele,» ütles Pomerants.

Euroopa Liidu sisejulgeoleku agentuurid andsid kohtumisel ülevaate olukorrast Liibüas ning võimalikest ohuhinnangutest. Võeti teadmiseks piirivalveoperatsiooni käivitamine Vahemere keskosas ning Euroopa Komisjonile anti mandaat tagasivõtulepingu allkirjastamiseks Türgiga. Pomerantsi sõnul aitab tagasivõtuleping kaasa kriitilise olukorra leevendamisele Kreeka-Türgi piiril, kus pandi 2010. aastal toime enam kui 80 protsenti illegaalsetest piiriületustest Schengeni alasse.

«Türgi- Kreeka piir on üks probleemsemaid juba täna ning ebastabiilsus araabiamaades

võib põgenikevooge üksnes suurendada,» ütles siseminister. Peale Kreeka abipalvet Euroopa piirivalveagentuuri kiirreageerimisüksuste kaasamiseks möödunud aasta oktoobris, on liikmesriigid lähetanud Kreeka-Türgi piirile enam kui 300 piirivalvurit. Eestist on operatsioonis osalenud kokku 19 piirivalvurit.

Lisaks arutasid siseministrid Lääne-Balkani riikide viisavabaduse mõjusid ning Bulgaaria ja Rumeenia liitumist Schengeni õigusruumiga. Euroopa Komisjon tutvustas lennureisijate broneeringusüsteemi ettepanekut ning Euroopa Liidu tagasivõtulepingute analüüsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles