Vaata otse: Briti ülemkohus arutab Brexiti algatamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Euroopa Liidu lipuga täna Londonis, Ühendkuningriigi ülekohtu hoone ees.
Meeleavaldaja Euroopa Liidu lipuga täna Londonis, Ühendkuningriigi ülekohtu hoone ees. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia ülemkohtus algas eile neli päeva kestev istung, kus  arutatakse briti valitsuse kaebust nõudele, et lisaks Brexiti rahvahääletuse tulemusele on Euroopa Liidust väljaastumiseks vaja ka parlamendi enamuse nõusolekut.

Briti ülemkohus asus eile arutama peaminister Theresa May valitsuse taotlust tühistada otsus, mille kohaselt valitsus peab enne Brexiti algatamist saama selleks parlamendi heakskiidu.

Briti kõrge kohus otsustas novembris, et valitsusel üksi ei ole täitevvõimu Euroopa Liidu Lissaboni leppe artikli 50 käivitamiseks, mis algataks ametlikult läbirääkimised EList lahkumiseks. Kui artikkel 50 tuleks parlamendis hääletusele, annaks see ELi meelsetele saadikutele võimaluse venitada või pehmendada Suurbritannia lahkumist blokist.

Valitsuse õigusnõunik peaprokurör Jeremy Wright väidab kohtus algaval kuulamisel, et valitsusel on niinimetatud kuningliku prerogatiiviga põhiseaduslik võim välispoliitika üle, sealhulgas õigus lepingutest taganeda.

Ülemkohus peaks langetama otsuse jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles