Haagis algab kohtuprotsess Uganda sissijuhi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LRA komandör Dominic Ongwen
LRA komandör Dominic Ongwen Foto: Reuters / Scanpix

Haagi sõjaroimakohtus algab teisipäeval õigusemõistmine Aafrika keskosas tegutseva kurikuulsa Issanda Vastupanuarmee (LRA) komandöri Dominic Ongweni üle, keda süüdistatakse Ugandas toime pandud sõjakuritegudes.

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtunikud kinnitasid märtsis 70 süüdistust tema vastu.

"Valgeks sipelgaks" kutsutud Ongwen oli üks LRA kõrgemaid komandöre, kes oli ligi kümme aastat ICC poolt tagaotsitav. USA pakkus tema tabamise eest viie miljoni dollari suuruse vaevatasu.

LRA-d süüdistatakse 1987. aastal alanud ülestõusu käigus enam kui 100 000 inimese tapmises ning umbes 60 000 lapse röövimises.

Ongwenile süüks pandud kuriteod jäävad aastatesse 2002-2005, mil ta tegutses LRA juhi Joseph Kony asetäitjana Uganda põhjaosas.

Umbes 40-aastast Ongweni süüdistatakse tsiviilelanike tapmiskäsu andmises ning lapssõdurite kasutamises ja seksiorjade pidamises. Ta on esimene LRA liige, kes rahvusvahelise kohtu ette jõuab.

Kohtuprotsessi teeb eriliseks see, et Ongwen on ka ise endine lapssõdur, kelle LRA röövis oma ridadesse vaid kümneaastasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles