Jaapani peaminister ei esita Pearl Harboris vabandust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe.
Jaapani peaminister Shinzo Abe. Foto: Luciano Matteazzi/AP/Scanpix

Esimese Jaapani peaministrina Pearl Harborit külastav Shinzo Abe kavatseb mälestada seal sõjas hukkunuid, kuid ei vabanda 1941. aastal toimunud Jaapani üllatusrünnaku eest, ütles valitsuskabineti sekretär Yoshihide Suga täna.

Mais sai Barack Obamast esimene Hiroshimat külastanud USA ametisolev president. Obama kõneles seal ohvrite kannatustest, kuid ei vabandanud tuumapommi esmakordse kasutamise eest.

Abe viibib Hawaiil 26.-27. detsembrini. Tänavu möödub 75 aastat 1941. aasta 7. detsembril toimunud rünnakust, milles hukkus umbes 2400 ameeriklast. Rünnak laiendas Teise maailmasõja Vaiksele ookeanile.

Abe avaldab austust rünnakus hukkunud sõduritele ning toob esile endiste vaenlaste vahel nüüdseks aastakümneid kestnud julgeolekualliansi, lausus Suga.

«Visiidi eesmärgiks on mälestada sõjas hukkunuid, mitte vabandada,» ütles Suga Tokyos pressile. «Visiit on võimalus näidata tulevastele põlvedele meie meelekindlust mitte korrata sõjakannatuste koledusi ning võimalus näidata Jaapani ja Ameerika Ühendriikide vahelist lepitust.»

Jaapanis visiidil viibiv USA kaitseminister Ashton Carter ütles täna USA-Jaapani allianssi käsitledes, et see on tugevam kui ei kunagi varem.

«Tegemist on kahesuunalise teega, mis toob võrdset kasu mõlemale riigile. See on vajalik, sest seisame silmitsi paljude ühiste vastutuste ja ohtudega,» sõnas Carter.

Carter, kes kohtub täna ka Abega, tervitas Jaapani liidri visiiti Hawaiile. «Üks asi, mida saame kindlalt öelda, on see, et president Obamal ja meil on väga hea meel, et ta kohtub mõne nädala pärast Hawaiil president Obamaga.»

Abe visiit Pearl Harborisse toimub ka ajal, mil Jaapan valmistub ehitama uut suhet Donald Trumpiga, kes võtab Obamalt ameti üle 20. jaanuaril. Trump põhjustas tänavu Jaapanis ärevust avaldusega, millest võis välja lugeda, et ta asetas küsimärgi alla USA-Jaapani julgeolekualliansi. Trumpi valituks osutumise järel sai Abest esimene Trumpiga kohtunud ametisolev riigijuht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles