Pentagon raiskas viie aastaga 125 miljardit dollarit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide lipp Pentagonil.
Ühendriikide lipp Pentagonil. Foto: MARK WILSON/AFP/SCANPIX

Värskelt avaldatud andmetest selgub, et Pentagon on peitnud siseauditi tulemusi, mille kohaselt Ühendriikide kaitsekeskus on viie aastaga raisanud 125 miljardit USA dollarit, kirjutab The Washington Post.

Tohutut bürokraatlikku raiskamist hoiti salajas, kuna kardeti, et Kongress kasutaks seda ettekäändena riigi kaitsekulutuste vähendamiseks.

Pentagoni juhtivametnikud tellisid auditi, et muuta oma hiiglasliku bürokraatliku süsteemi tegevust tõhusamaks ning investeerida ülejääke sõjalise võimekuse suurendamisse. Kui pärast seda, kui selgus, et kulutused on olnud oodatust palju pillavamad, otsustati tulemused maha vaikida.

Algselt 2015. aasta jaanuaris avaldatud raport näitas, et kaitseministeerium oleks saanud viimase viie aastaga 125 miljardit dollarit kokku hoida ilma mingite oluliste kärbeteta. Selle asemel oleks pidanud tõhustama hoopis bürokraatliku süsteemi toimimist, vähendama varaseid erruminekuid ja tõhustama tehnoloogiate kasutamist.

Siseandmete kohaselt maksab kaitseministeerium palka 1 014 000 inimesele, kes töötavad ametkonna tagaridades. See inimressurss on mõeldud toetama 1,3 miljonit aktiivset sõjaväelast, mis on väikseim arv 1940. aastast alates.

Kulukärpeid innustav raport võib leida Donald Trumpi administratsiooni näol viljaka pinnase, kuna Trump on lubanud, et tõhustab sõjaväe tegevust valitsuse raiskamise ja eelarvemängude elimineerimisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles