Olukord on nii hull, et NATO ja EL asusid koostööle

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO vanima missiooni KFOR hiljutine õppus Kosovos Vrelos.
NATO vanima missiooni KFOR hiljutine õppus Kosovos Vrelos. Foto: Armend Nimani/AFP/Scanpix

Vaatamata suuresti kattuvale liikmeskonnale aastaid vindunud NATO-ELi koostöö on viimase poolaastaga edenenud bürokraatlikus mõttes suisa tormilises tempos: suvel tegid Varssavis kahe organisatsiooni liidrid esimest korda ajaloos ühisdeklaratsiooni, eile kinnitasid mõlemad organisatsioonid juba konkreetsete ühistegevuste paketi.

Vastuseks küsimusele, miks varem takerdunud 22 kattuva liikmega organisatsiooni koostöö järsku liikuma hakkas, pakkus Eestit NATO juures esindav suursaadik Lauri Lepik: «Ma arvan, et varem ei olnud olukord nii hull. Ei olnud sellist kombinatsiooni faktoritest, oli bürokraatlikku ja erinevatel põhjustel puhtpoliitilist vastuolu.»

Lepik pakkus, et koos intensiivsemalt julgeolekuga tegelema hakkamine vastab laias laastus ka Euroopa elanikkonna hetke suurimatele ootustele. «Hirm, ebakindlus ja turvatunde puudumine on ikkagi valdavad,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles