Obama kaitses USA väärtusi aus hoidnud terrorismivastast strateegiat

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama Tampas McDilli õhuväebaasis sõjaväelastele kõnet pidamas.
USA president Barack Obama Tampas McDilli õhuväebaasis sõjaväelastele kõnet pidamas. Foto: AP/Scanpix

USA president Barack Obama kaitses teisipäeval oma terrorismivastast strateegiat, milles polnud kohta piinamisele, oli kooskõlas Ühendriikide väärtustega ning vältis vägede suurearvulist lahingusse saatmist.

Obama pidas USA erioperatsioonide väejuhatust (USSOCOM) ja keskväejuhatust (CENTCOM) võõrustavas MacDilli õhuväebaasis oma ametiaja viimase kõne rahvusliku julgeoleku teemal.

Ta kaitses oma valitsuse toetumist droonirünnakutele ja USA eriväelastele oma eelkäija suuremahuliste maaväeoperatsioonide asemel.

President rõhutas Ühendriikide vajadust tegutseda kooskõlas oma väärtustega, austades moslemite õigusi ja mõistes terrorismis kahtlustatavate üle kohut tsiviilkohtutes.

"Me suudame tabada need terroristid ja jääda selleks, kes me oleme," lausus Obama.

"Selle asemel, et pakkuda võltslubadusi sellest, kuidas meil on võimalik terrorismi välja juurida rohkemate pommide heitmisega, üha suuremate väehulkade lahingusse saatmisega või end ülejäänud maailmast ära lõigates, peame lähtuma terroriohuga võideldes pikast vaatest," sõnas president lennukiangaaris sõjaväelastele.

Obama kutsus ellu viima kestlikku strateegiat.

Riigipea väitis ühtaegu, et vägivaldne äärmuslus jääb Ühendriike ähvardama veel aastateks ja et terroristid ei kujuta endast riigile eksistentsiaalset ohtu.

Erinevalt varasematest sõdadest teiste riikide vastu on selle konflikti lõppemine "selgelt defineeritud võiduga" ebatõenäoline, sõnas Obama.

Valge Maja ametnike sõnul oli Obama kõne kavandatud enne Donald Trumpi presidendiks valimist, ent presidendi märkused olid selgelt kalibreeritud vastustena mõnedele Trumpi ettepanekutele.

Obama ütles, et Ühendriigid ei sunni inimesi usuteste läbima, ning kaitses otsust keelata terrorismis kahtlustatavate piinamine. Samuti kritiseeris riigipea kongressi keeldumise eest lubada tal sulgeda Guantanamo vangilaager, mida ta nimetas plekiks riigi autundel.

President möönis, et tal ei õnnestunud täielikult ellu viia kampaanialubadust lõpetada olukord, kus Ühendriigid on alalises sõjaseisundis.

Obama on pidanud toetuma võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel kongressis vastu võetud seadusele. President heitis kongressile ette suutmatust terrorirühmituste vastase võitluse õiguslikku alust ajakohastada.

"Demokraatiad ei tohiks toimida alaliselt volitatud sõja seisundis," sõnas riigipea.

Droonide kasutamine äärmuslaste vastu aitas säästa elusid, kinnitas Obama, väites, et õhurünnakud oleksid olnud vähem täpsed ja maavägede kasutamine nõudnuks rohkem ohvreid.

Ehkki hukkunud USA sõjaväelaste arv langes Obama ametiajal tunduvalt, on riigi sõjaväelaste tegevuspiirkond tema ajal laienenud.

USA korraldab õhurünnakuid Süürias, Somaalias, Liibüas ja Jeemenis ning Ühendriikide väed viivad Jordaanias, Djiboutis, Türgis, Egiptuses ja Kamerunis läbi terroritõrjemissioone.

Enamiku terrorismivastastest missioonidest viivad läbi USA maa- ja mereväe eriüksused.

Enne kõne pidamist kohtus Obama USSOCUMI juhi kindral Raymond Thomasega ning ütles baasis teenivatele sõduritele, et nende ülemjuhatajana teenimine on olnud tema elu suurim au.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles