Boliivia võimud arreteerisid lennufirma LaMia juhi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LaMia lennufirma lennuk kukkus kütuse lõppemise tõttu Kolumbias alla
LaMia lennufirma lennuk kukkus kütuse lõppemise tõttu Kolumbias alla Foto: RAUL ARBOLEDA/AFP/Scanpix

BBC teatel arreteerisid Boliivia võimud lennufirma LaMia juhi, kuna selle firma lennukiga leidis möödunud nädalal aset õnnetus, mis võttis elu 71 inimeselt, kellest suur osa olid Brasiilia jalgpallimeeskonna Chapecoense mängijad.

Boliivia prokuröride teatel peeti LaMia juhi Gustavo Vargas Santa Cruzis kinni ja kuulatakse lennuõnnetuse uurimise raames üle.

LaMia lennufirma lühimaa lendude lennuk, Ühendkuningriigis valmistatud BAE 146 Avro RJ85  tõusis õhku Boliiviast, kuid kuna ei tehtud vahemaandumist ega täiendavat kütuse tankimist, siis lõppes lennukil enne Kolumbias Medellinis maandumist kütus, mis tõi kaasa katastroofi.

Boliivia lennundusvõimude andmetel hoiatati piloote, et on vaja teha lisatankimine, kuid seda hoiatust eirati.

Brasiilia lõunaosa jalgpallimeeskond, 1973. aastal asutatud Chapecoense lendas tšarterlennuga Kolumbiasse Medellini, kus möödunud kolmapäeval pidi toimuma Copa Sudamericana matš kohaliku meeskonna Atletico Nationaliga.

Õnnetuslennuki kapten Miguel Quroga võttis enne katastroofi ühendust lennujuhtimiskeskusega ja teatas, et neil on elektrisüsteemiga probleeme ja kütus on otsa lõppenud ning nad peavad kohe maanduma. 

Boliivia lennundusametnik Celia Castedo teatel hoiatas ta Quirogat enne väljalendu, et pikk lend Boliivia lõunaosast Kolumbiasse võtab palju kütust ja lennuk lendab kaugusele, milleks on maksimaalselt võimeline.  Ametniku sõnul on ta saanud kodumaal tapmisähvardusi ja selle tõttu palus Brasiilias asüüli. Brasiilia võimude teatel vaadatakse kolumbialanna asüülitaotlus läbi ühe aasta jooksul.

Boliivia minister Carlos Romero sõnas, et Brasiilia võimud peaksid Celia Castedo asüülitaotlust eirama, sest selle puhul on tegemist vastutuse eest põgenemisega.

Kolumbias Medellini lähedal toimunud õnnetuses jäi ellu kuus inimest, nende seas kaks meeskonnaliiget, kolm jalgpallurit ja ajakirjanik.

Stjuard Erwin Tumuri teatel ei teinud piloodid Boliivia ja Brasiilia piirilinnas Cobijas vahemaandumist, et lisakütust tankida, samuti ei antud ohu tekkides pardal olnutele hoiatust.

LaMia lennufirma oli registreeritud Venezuelas, kuid siis koliti Boliiviasse. Sellele lennufirmale kuulus kolm lennukit, millest kaks vastasid lennuohutus- ja tehnilistele nõuetele, kuid pärast nüüdset katastroofi on olemas vaid üks lennuk.

Esmaspäeval teatas Lõuna-Ameerika jalgpalliföderatsioon, et Chapecoense meeskond on kuulutatud postuumselt Copa Sudamericana võitjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles