Poola võib kahe protsendi klubist välja kukkuda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola õhuväe F-16 hävitajad tänavu 15. augusti paraadil, millega nende riik tähistas oma armeepäeva.
Poola õhuväe F-16 hävitajad tänavu 15. augusti paraadil, millega nende riik tähistas oma armeepäeva. Foto: ALIK KEPLICZ/AP/Scanpix

Poola, kes seisab praegu nende viie NATO liikme seas, kes kulutavad riigikaitsele soovitatavad kaks protsenti oma sisemajanduse kogutoodangust, võib sealt tänavu välja langeda.

Põhjus pole selles, et riigieelarves ei ole kaitsele vastavat summat eraldatud. Probleem võib tekkida hoopiski sellest, et Poola kaitseministeerium ei suuda korraldada kõiki relvastuse ja varustuse hankeid, milleks neile tänavu raha eraldati. Sestap jäävad summad 2016. aasta sees kulutamata ja liiguvad tagasi rahandusministeeriumi kaukasse.

«Praegu on veel vara öelda, kas see juhtub,» kommenteeris IHS Jane’si analüütik Konrad Muzyka Postimehele. «Vastus sellele küsimusele sõltub laiemalt sellest, kas 2016. aastaks kavandatud hanked saavad teoks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles