Joonistamine on kalifaadis kuritegu (1)

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Nariman El-Mofty/AP/Scanpix

Rangele islamitõlgendusele rajatud ISISe kalifaat lõi Mosuli elanike igapäevaelu pea peale. Kunstiõpetaja Jalal Abu Salih meenutab, kuidas esimestel päevadel pärast uute reeglite kehtestamist korraldati ümber ka koolisüsteem.

«Meie keskkooli noored olid väga kunstilembesed,» meenutab neljakümneaastane Jalal, kellel avanes nüüd alanud sõjategevuse tõttu võimalus Mosulist lahkuda.

Toetudes prohvet Muhamedi ütlustele, mille järgi ei tohi elusolendeid piltidel kujutada, võttis ISIS noortelt võimaluse oma oskusi edasi arendada. Ainuke lubatud kunstiliik oli khadt ehk araabia kalligraafia. «Meie kunstitarbed võeti ära ja pildid lõhuti. See oli kurb vaatepilt,» sõnab Jalal. Kalifaadist eluga pääsenud Jalal soovib nüüd minna välismaale. «Euroopa või Kanada on ainukesed kohad, kus inimesed saavad normaalselt elada,» usub ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles