Meedia: USA ja Briti luure püüdsid lennureisijate telefone nuhkida (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Matt Slocum/AP

USA ja Briti luureagentuurid on püüdnud hankida andmeid lennufirmade nagu Air France reisijate mobiiltelefonidest, teatas Prantsuse meedia USA luureinfo lekitaja Edward Snowdeni dokumentidele tuginedes.

Prantsuse lennufirma oli USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) ja Briti analoogi GCHQ sihtmärgiks juba aastate eest, sest temas nähti võimalikku terrorirünnakute märklauda ja ta viis 2007. aastal läbi katsetused lubamaks lennukites mobiiltelefone kasutada.

«Internetiühendusega mobiiltelefonide kasutamine taevas ajendas NSAd ja GCHQd looma eriprogramme,» kirjutas ajaleht Le Monde, kel on veebiportaali The Intercept partnerina ligipääs Snowdeni arhiivile.

Harilikult ei ole lennukist võimalik helistada, aga mõned lennufirmad annavad reisijatele võimaluse kasutada parda-WiFi abil internetti.

2012. aastal lubas vähemalt 27 lennufirmat pardal mobiiltelefoni kasutada. Nende hulgas olid British Airways, Aeroflot, Etihad, Cathay Pacific, Lufthansa ja Singapore Airlines.

Aga Air France'ist sai lennuki pardal toimuva side jälgimise sümbol, nii et Briti luureagentuur kasutas lausa ühe firma lennuki joonist illustreerimaks, kuidas suhtlust jälgiti, kirjutas Le Monde.

Air France ütles vastuseks ajalehe järelepärimisele: «Me ei olnud kindlasti ainsad, kes sihikule võeti, ja me ei tea sellest absoluutselt mitte midagi.»

Kahe luureagentuuri sisedokumendid kirjeldavad muljetavaldavate programmide «Thieving Magpie» ja «Homing Pigeon» tulemusi - need võimaldasid koguda andmeid peaaegu reaalajas.

Telefoni järele luuramiseks pidi lennuk olema 10 000 jala kõrgusel, öeldakse raportis. Maal paiknevad salajased õhuluurejaamad said telefonisignaali satelliidi kaudu.

Telefoni sisselülitamine andis võimaluse teha kindlaks selle asukoha ja seejärel lennureisijate nimekirja, lennunumbri ja lennuliini koodi põhjal välja selgitada telefoni kasutaja. Mobiiltelefoni funktsioone oli võimalik ka häirida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles