Pildid: kuus sündmust, mis liigutasid Nõukogude Liitu lõpu suunas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

8. detsembril 1991. aastal kuulutasid Vene, Ukraina ja Valgevene juhid, et Nõukogude Liit on lakanud eksisteerimast. Täna, 25 aastat hiljem, korjas Raadio Vaba Euroopa kokku hulga võtmetähtsusega sündmusi kokkukukkumise poole teel olevast Nõukogude Liidust ja selle piiri tagant. Siin on valik neist.

1979. aasta juuli: Paavst Johannes Paulus II külastas oma kodumaad Poolat, tuues tänavatele riigi ajaloo suurimad rahvahulgad. Paavst ei kritiseerinud Poola kommunistlikke liidreid otsesõnu, kuid tema hoolika sõnastusega kõnedes mainitud inimeste võõrandamatud õigused aitasid riigis taas äratada vastupanuvaimu. Mõned kuud hiljem loodi Gdanskis valitsusvastaste streikidega kuulsaks saanud töölisliikumine Solidaarsus. Aastaga oli sel kümme miljonit liiget.

Foto:
Foto: Foto: akg-images

1983. aasta september: USAst Souli teel olnud Korean Air Lines'i lend 007 kaldus kursilt kõrvale ja jõudis Nõukogude Liidu õhuruumi. Nõukogude Liit andis alarmi, et sissetungija näol võib tegu olla USA luurelennukiga. Hoiatuslaske ei pandud tähele ning seejärel tulistas Su-15 piloot Gennadi Ossipovitš käsu peale kaks raketti, mis Boeing 747 tabasid. Purustatud lennuk kukkus Jaapani merre, kõik 269 pardal olnud inimest said surma.

Korea lennufirma õnnetuslennuk. Foto: wikipedia.org
Korea lennufirma õnnetuslennuk. Foto: wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

1985. aasta märts: Kommunistliku partei peasekretäriks saab Mihhail Gorbatšov. Uus juht lubab senisest avatumat ja demokraatlikumat riiki. Nagu mainib Raadio Vaba Euroopa, on taolisi väljendeid varemgi kuuldud ning vähesed usuvad muutuste tulekut, kuid sel korral on asjaga tõsi taga. Pildil koos USA presidendi Ronald Reaganiga 1987. aastal.

Foto:
Foto: Foto: akg-images

1986: Maailmaturul kukub nafta hind 27 dollarist barreli kohta kümne dollarini. Nõukogude Liit ei saa enam endale lubada satelliitriikide surevate majanduste ülesturgutamist.

 Siberi naftatoru. Foto:
 Siberi naftatoru. Foto: Foto: Russian Picture Service/akg

1986. aasta aprill: Neljanda reaktori plahvatus tekitas Tšornobõli tuumakatastroofi.  Hoolimata Gorbatševi glasnostipoliitika lubadusest, vaikis Kreml juhtunust päevi, samal ajal pühkis Ukraina lähiriikidest üle radioaktiivne pilv.

Foto:
Foto: Foto: akg-images

1987. mai: Sakslane Mathias Rust startis Helsingis renditud Cessnaga ja maandus Nõukogude hävitajaid ja radareid vältides Punase väljaku ääres sillal, millel aastakümneid hiljem tapeti opositsiooniliider Boriss Nemtsov. Gorbatšov kasutas alandavat intsidenti selleks, et puhastada tema reformide vastu olevat sõjaväge.

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Täielikku pildivalikut saab näha siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles