Meesaar püüab migrandid lõksu

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malta Hal-Fari avatud põgenikekeskuse konteinerlinnak.
Malta Hal-Fari avatud põgenikekeskuse konteinerlinnak. Foto: Margus Parts

Paljud põgenikud, kes Maltale saabuvad või riigi rannikuvetest päästetakse, satuvad saarele juhuslikult. Kord juba kaldale uhutud, ei ole neil muud valikut kui oodata oma edasist saatust ühes riigi paljudest põgenikekeskustest.

Maltal läheb hästi, nagu kinnitas mind lennujaamast hotelli sõidutanud autojuht. Ja miks ei peakski minema – Maltal on üks Euroopa väiksemaid töötusenäitajaid (5,9 protsenti) ning saare strateegiliselt hea asukoht Euroopa, Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida vahel on soodne nii kaubanduseks kui ka turismiks.

Kuid peale selle on Malta Euroopas esirinnas veel ühes asjas ning see on põgenike vastuvõtt. Nimelt tõmbab Vahemere saareriik oma asetuse tõttu Euroopa mandriosa ja Aafrika vahel migrandilaevu ligi nagu meepott (nimi Malta on muide tuletatud kreekakeelsest sõnast meli, mis tähendab mett). Paljud saabujatest pole tegelikult kunagi tahtnud tulla sellele saarele, millest nad midagi kuulnud ei ole. Malta lihtsalt juhtub teel Euroopasse ees olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles