PERSOON: Vasaktriumviraadi taandumine

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal Prantsusmaa valitsusjuhi kohast loobunud Manuel Valls (vasakul) ja Itaalia peaministriametist tagasi astunud Matteo Renzi (keskel) koos ametiaega lõpetava Prantsusmaa presidendi François Hollande tänavu juunis Pariisis.
Sel nädalal Prantsusmaa valitsusjuhi kohast loobunud Manuel Valls (vasakul) ja Itaalia peaministriametist tagasi astunud Matteo Renzi (keskel) koos ametiaega lõpetava Prantsusmaa presidendi François Hollande tänavu juunis Pariisis. Foto: Reuters/ScanPix

Detsembri esimene nädal oli mitmes Euroopa riigis murranguline. Alustuseks teatas François Hollande, et ei kandideeri teiseks ametiajaks Prantsusmaa presidendiks. Nädala lõpus selgus mõne tunni jooksul, et Austria saab lõpuks endale uue presidendi ja Itaalia uue peaministri. Uus nädal algas aga teatega peaministrivahetusest Prantsusmaal.

Kõiki neid sündmusi jälgiti kogu Euroopas tähelepanelikult. Hollande’i otsus võeti vastu valdavalt õlakehitusega, sest arvamusuuringute järgi polnudki ebapopulaarsel riigipeal reaalset võimalust presidendiametis jätkata. Selle valguses võib pidada loogiliseks ka Hollande’i erakonnakaaslasest peaministri Manuel Vallsi loobumist valitsusjuhi kohast, et kandideerida ise presidendivalimistel.

Austria presidendivalimiste tulemusele reageeriti Euroopas kergendusohkega, millele järgnes kohe paanika, kui selgusid Itaalia referendumi tulemused. Kuna turud reageerisid «ei»-hääletusele pigem rahulikult, läks suurem hirm päeva jooksul üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles