Johnson: saudid peavad Lähis-Idas varisõda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia välisminister Boris Johnson
Suurbritannia välisminister Boris Johnson Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia välisminister Boris Johnson kritiseeris avalikult Brittide liitlast Saudi Araabiat, süüdistades viimast varisõja pidamises ja islami poliitilistel eesmärkidel ärakasutamises.

«Eksisteerib poliitikuid, kes väänavad religiooni, et oma poliitilisi huve edendada. See on kogu Lähis-Ida regiooni üks suurimaid probleeme. Sealsetes riikides puudub tugev juhtkond ja seetõttu peetakse neis varisõdasid,» arvas Johnson.

«Ei ole piisavalt suuri isiksusi- mehi või naisi-, kes oleksid võimelised murdma sealsete usuliste grupeeringute vahelist lõhet ja inimesi liitma. See on Lähis-Idas puudu. Ja see on tragöödia,» lisas ta.

«Seepärast tulevad saudid, iraanlased ja teised ning mängivad varisõjamänge,» kirjeldas Johnson Suurbritannia liitlase Saudi Araabia tegevust Lähis-Idas.

Johnson valas saudide käitumise halvakspanuga üle läinud nädalal Itaalia pealinnas Roomas peetud konverentsil. Peaministri kantselei avalduses öeldi, et tegemist on Johnsoni isikliku arvamusega ja see ei lähe kokku riigi nägemusega. Välisministri väljaütlemine on vastuolus Briti välisministeeriumi kauaaegse liitlaste avaliku kritiseerimisvastase poliitikaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles