USA kaitseminister saabus etteteatamata visiidile Afganistani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Ashton Carter
USA kaitseminister Ashton Carter Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

USA kaitseminister Ashton Carter saabus täna etteteatamata visiidile Afganistani.

Tegemist on Carteri viimase visiidiga Afganistani enne seda, kui ta loovutab oma koha USA kaitseministeeriumi eesotsas erukindral James Mattisele. Carter kohtub visiidil Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga, peab kõnelusi sõjaväejuhtidega ning kohtub ka Ühendriikide sõduritega.

USA-l on Afganistanis umbes 10 000 sõdurit, kelle ülesanne on anda Afganistani julgeolekujõududele väljaõpet ja neid toetada võitluses islamiliikumisega Taliban. Lisaks on riigis USA eriväelased, kes korraldavad operatsioone terrorivõrgu Al-Qaeda ja ISISe võitlejate vastu.

USA kaitseministri visiit langeb ajale, kui Afganistani julgeolekujõud on jätkuvalt mitmel pool riigis suure Talbiani surve all. Ühendriikide hinnangul kontrollib keskvalitsus pisut vähem kui kaht kolmandikku Afganistani territooriumist. Talibani käes on kümme protsenti aladest ja ülejäänu üle käib võitlus.

USA sõjaväejuhid on kiitnud Afganistani sõdureid tegevuse eest Talibani-vastase võitluse eesliinil, ehkki kohalikud väed on kandnud suuri kaotusi.

Afganistani väed võtsid NATO juhitavatelt rahvusvahelistelt julgeolekuabijõududelt (ISAF) riigis julgeoleku tagamise enda kanda 2015. aasta alguses. Pentagoni pressiesindaja Peter Cook ütles visiidi eel, et Carter tahab saada täit ülevaadet Afganistani julgeolekujõudude operatsioonidest ning võimearendusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles