Video: automaatne näotuvastussüsteem arvas, et asiaadist mehel on passipildil silmad kinni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näotuvastussüsteem arvas, et Richard Leel on passifotol silmad kinni
Näotuvastussüsteem arvas, et Richard Leel on passifotol silmad kinni Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Taiwanis sündinud, kuid Uus-Meremaal üles kasvanud ja selle riigi kodanikuks olev Richard Lee sai üllatuse osaliseks kui hakkas uut passi taotlema.

Automaatne näotuvastussüsteem arvas, et 22-aastane Lee on passipildil silmad kinni ja selle tõttu lükkas süsteem selle foto tagasi, edastab Daily Mail.  

Tal hakkas pass aeguma ja tal oli vaja välisriigis, Austraalias elamiseks ja õppimiseks uut passi. Melbourne’is lennundustehnoloogiat ja lennujuhtimist õppiv mees esitas passitaotluse internetis, lisades ka pildi, kuid ta sai kiiresti vastuse, et üleslaetud foto ei vasta ettenähtud kriteeriumitele, kuna pildil oleval isikul on silmad kinni.

Lee sõnul on ta aasia juurtega ja selle tõttu on tal asiaatidele omased silmad ning pildil olid tal silmad lahti.

Lee uuris võimudelt, et miks ta passifoto tagasi lükati ja talle teatati, et pilt ei vastanud nõudmistele.

«Saatsin endast veel mitu erinevat fotot, kuid süsteem andis ikka sama vastuse, et mul on silmad kinni,» teatas mees.

Richard Lee / Handout/Reuters/Scanpix
Richard Lee / Handout/Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Lee helistas lõpuks passitotlustega tegelevatele ametnikele, et asjast selgust saada ning ilmnes, et automaatse näotuvastussüsteemi arvates on mehe silmad kinni või nende peal on vari ja näo valgustus on ebatasane.

Lee lasi endast teha professionaalsel fotograafil pildid ja ainult üks neist sobis näotuvastussüsteemile.

Lee suhtus temaga juhtunusse rahulikult, kuid mehe sõbad arvasid, et talle tehti ülekohut ja avaldasid temast pildi sotsiaalmeedias palvega, et seda vaatajad ütleksid, kas tal on silmad kinni või lahti.

Pilti näinud kommenteerisid, et passipilte analüüsiv süsteem on rassistlik, sest osade inimeset silmad ja näojooned ei sobi. Kommenteerijate teatel on näha, et Lee silmad on lahti.

Veel oli neid, kes olid sama läbi elanud nagu Lee ja nad kritiseerisid automaatset näotuvastussüsteemi.

Lee arvates ei «kiusatud» teda ta päritolu tõttu, vaid masin on programmeeritud nii, et ei suuda korralikult erinevaid nägusid tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles