USA demokraadid nõuavad detaile Moskva väidetavast valimissekkumisest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Morry Gash/AP/Scanpix

USA demokraatidest kongressiliikmed nõuavad, et president avalikustaks üksikasjad väidetavast Venemaa sekkumisest presidendivalimistesse.

Demokraadid kardavad, et küsimus lükatakse vaiba alla, kui USA presidendiks valitud Donald Trump 20. jaanuaril ametisse vannutatakse. Kongressi vabariiklased lubasid küsimust komitees arutada tuleva aasta algul.

Vabariiklane Trump on korduvalt tõrjunud väidet, et Moskva oli osaline e-kirjade avaldamises, mis kahjustasid tema demokraadist rivaali Hillary Clintoni kampaaniat ning võisid kaasa aidata valimisvõidule.

Kongresmenid rõhutavad, et nad ei nõua detaile valimistulemuse vaidlustamiseks, vaid tahavad avalikustada Venemaa püüdlusi õõnestada Ühendriikide demokraatiat. «Õõnestades ameeriklaste ja välismaalaste usaldust USA institutsioonide vastu, nõrgestab Venemaa meie riiki ning külvab samaaegselt ülemaailmset ebastabiilsust ja ebakindlust,» kirjutasid nad teisipäeval president Barack Obamale saadetud kirjas.

«Nende varguste ja paljastuste eesmärgiks on sekkuda USA valimisprotsessi.»

USA luure teatas 7. oktoobril, kuu enne valimisi, et Vene valitsus oli seotud e-kirjade varastamisega USA eraisikutelt ja institutsioonidelt, kaasa arvatud USA poliitilistelt ühendustelt. «Nende varguste ja paljastuste eesmärgiks on sekkuda USA valimisprotsessi,» öeldi sisejulgeolekuministeeriumi ja luurekoordinaatori ühisavalduses.

Luure viitas WikiLeaksis ja teistes veebiportaalides avaldatud e-kirjadele, mis varastati Clintoni nõunikult John Podestalt ja Demokraatlikku Parteid juhtivalt Demokraatlikult Rahvuskomiteelt (DNC). Kirjad häbistasid nii erakonda kui ka selle presidendikandidaati.

Obamale saadetud kirja autorid on saanud luureametnikelt ülevaate juhtunust ning nad annavad mõista, et seni on seni avaldatust mitmekülgsem ning see tuleks avalikustada.

Senaator Ron Wyden ja veel kuus senati luurekomitee demokraadist liiget astusid 29. novembril haruldase sammu ning survestasid Obamat avaldama rohkem detaile.

Trump on USA luure järeldustele vastukäivalt korduvalt kahtluse alla seadnud, et häkkimise taga oli just Venemaa. «See võis olla Venemaa, kuid võis olla ka Hiina. Seda võisid teha ka paljud teised inimesed.»

Ajakiri Time küsis kolmapäeval avaldatud artiklis, kas Trumpi hinnangul on USA luure politiseeritud. «Arvan küll,» ütles ta. «Mina ei usu, et nad sekkusid. Seda küsimust naeruvääristati, mitte ei arutatud. Iga kord kui ma midagi teen, siis nad ütlevad ohoh, Venemaa sekkus.»

Valge Maja pole avalikustamise taotlusele veel vastanud ning vabariiklased pole seni algatust toetanud, sest kardavad, et uued paljastused võivad kahjustada Trumpi presidendiaega enne selle algust.

Samas ütles vabariiklasest senaator Lindsey Graham pärast Trumpi kolmapäevast avaldust, et korraldab küsimuse arutamiseks istungi järgmise aasta algul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles