Külm tapab põgenikke (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikest laps ja naine.
Põgenikest laps ja naine. Foto: Boris Grdanoski/AP/Scanpix

Üle Vahemere Euroopasse pääseda üritavaid tuhandeid põgenikke ohustab halveneva ja külmema ilma tõttu aina enam alajahtumisse suremine, vahendab Independent. 

Sel aastal on hukkunud rohkem, kui 4700 merdmööda Euroopasse migreeruda üritanud põgenikku. Uppumisest, kütuse sissehingamisest ja ülerahvastatud paatides lämbumisest tingitud surmadele saab nüüd lisada ka külmumise.

Samal ajal, kui Euroopa liidrid kiidavad Türgist Kreekasse saabuvate migrantide peatamisel saavutatud edu, on dramaatiliselt suurenenud nende põgenike hulk, kes võtavad ette kordades ohtlikuma teekonna Liibüast Itaaliasse.

Viimase nädala jooksul suri alajahtumisse vähemalt kaks naist. Piirideta Arstide päästetöötajate sõnul oli tegu esimese korraga, kui põgenikud sellesse seisundisse surid. Külmunud naised leiti Liibüa ranniku lähedalt kummipaadist veel umbes 120 põgeniku seast. «Üks neist hingas veel ja tal oli pulss,» sõnas üks päästetöötajatest. «Me andsime talle hapnikku aga tema hingamine peatus sellest hoolimata. Varsti kadus ka pulss, meil ei õnnestunud teda päästa.»

Mõlemad naised olid noored ja kõhnad, tõenäoliselt alatoitunud. Külma ja paati voolanud vee eest kaitses neid vaid õhuke T-särk. «Arvatavasti sellised surmad sagenevad. Me üritame selleks valmis olla,» lisas päästetöötaja.

Itaalia rannikuvalve avastas teisipäeval tabatud paadist veel 11 surnukeha ning kolm surnukeha leiti põgenike aluselt, mille päästetööd viis läbi reisilaev.

Lisaks võimalusele, et reisiks ebasobilikud laevad lähevad Vahemere tormistes vetes ümber või uppuvad, on sel aastal õnnetusi põhjustanud veel ka paadikütuste mürgised aurud, millest võivad lisaks lämbumisele samuti tekkida tõsised põletushaavad.

Mitmed migrandid, kellega Independentil rääkida õnnestus, sõnasid, et nad ei tahtnud taoliste ilmastikutingimustega reisi ette võtta aga neid sundisid selleks relva ähvardusel inimkaubitsejad.

Seda, et reisid talve edenedes väheneksid ei arva keegi. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles